Польсько-українські стосунки безперспективні – польський журналіст

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

За останні трохи більше десяти років ми звикли вважати Польщу чи не найближчим європейським партнером.

Багато українців – може й більшість – досі вважають поляків найбільш дружнім до нас народом. Власне, дехто навіть не помітив, що вже давно все змінилося.

Польсько-українські стосунки не мають перспектив, і не варто зосереджувати багато зусиль на їхньому покращенні.

Читайте: Ващиковський дочекався своєї порції схвалення від «Новоросії»

Таку думку висловив польський журналіст Якуб Логінов у своїй статті для сайту “Порт Європа“.

Пан Логінов значний відтинок свого життя присвятив спробам покращити ситуацію на польсько-українському кордоні, зробити наші взаємини цивілізованими й товариськими. Після 12 років безуспішних спроб він усвідомив, що стосунки Польщі й України – це глухий кут.

“Нарешті я зрозумів, що кордон і мої знання про Україну — це неперспективно і нікому не потрібно. Сумно, але саме таким є підхід у Польщі та в Україні, особливо в середовищах, які займаються польсько-українським співпробітництвом. Зараз мені дуже соромно за це, що я це зрозумів так пізно і втратив стільки часу. Саме тому я більше в Україну їздити не буду — може, поїду ще декілька разів у житті, коли обставини мене до того змусять, а справ не вдасться вирішити дистанційно. Україна мені вже завжди буде асоціюватись саме з травмою кордону і це залишиться у моїй свідомості навіть тоді, якщо якимсь дивом через 30-50 років Україна вступить до Шенгену”, – пише пан Логінов.

У такому становищі винні обидві сторони, і це дуже засмучує, але далі на цьому зосереджуватися немає сенсу.

“…мені в найгірших снах не снилося, що 12 років пізніше ми з кордоном будемо там, де ми були в 2002 чи 2004 році. Що замість тодішніх 6 пунктів пропуску буде їх в 2017 році всього 8. Що в Мостиському районі виростатиме вже третє покоління осіб, котрих єдиним помислом на життя є те, щоб возити цигарки через кордон — замість подумати про якусь освіту чи нормальну працю у Львові, Києві або Польщі. Що надалі тільки в двох пунктах пропуску будуть пропускати пішоходів та велосипедистів. І що чудові українські прикордонні землі: Карпати, Шацькі озера, форти в Поповичах, не будуть заробляти на польських туристах, бо місцеві мешканці воліють займатись контрабандою цигарок, а політикам, послу Дещиці та місцевому самоврядуванні це все байдуже“, – бідкається журналіст.

Читайте: Польський високопосадовець звинуватив В’ятровича в антипольській одержимості

“…польсько-українські відносини й зосередження на історії замість на сучасності настільки погані, що вже нічого з цього не буде. Українці, натомість, повинні більшу увагу приділити Словаччині та спробувати будувати з нею більш дружні відносини. Саме Словаччина, а не Польща, може стати тепер своєрідним «мостом у Європу» – тим паче, що на відміну від Польщі вона належить до єврозони і не встигла як Варшава пересваритись зі всіма європейськими партнерами”, – пише Якуб у нюслетері, який розіслав усім передплатникам свого сайту.

Нагадаємо зі свого боку, що Словаччина має схожі до українських проблеми з Будапештом і велике бажання захистити від сусідів свою мову й державність. Тому пропозиція пана Логінова має багато слушних моментів.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь