Львів прийматиме Польську театральну весну

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Ювілейна 5-та Польська театральна весна у Львові цьогоріч відбуватиметься як частина святкування Року Польського театру в Польщі та за її межами, адже на 2015 рік припадає чимало значущих ювілеїв, пов’язаних з історією польського театру: 250-та річниця заснування Національного театру та дві інші річниці видатних театральних митців – Станіслава Іґнація Віткевича «Віткація» та Тадеуша Кантора (відповідно 130-та та 100-а річниця від дня народження). З цієї нагоди до Львова приїдуть артисти з Чехії, Польщі та різних міст України і представлять шість виняткових спектаклів (п’ять для дорослих і один для дітей).

PWT_480x360_UA

Відтак, фестиваль відкриватиме відомий вже львівським глядачам Театральний колектив з Вендрині (Чехія) бравурною комедією про мешканців збожеволілого дому «Листівки з Європи». Вони спробують подолати непрості проблеми смерті й старості, які спричинять цілу низку подій підбитих абсурдним почуттям гумору. А другий день фестивалю буде присвячено особистості Станіслава Іґнація Віткевича. Театр-студія «ГаРмИдЕр» із Луцька представить на сцені експериментальний твір «Віткацій є/ Віткація немає», в основу якого лягли життя та творчість польського митця та містифікатора. Ця вистава проходитиме українською мовою.

25 ж квітня своє свято отримають наймолодші глядачі, адже у Львівському обласному ляльковому театрі виступить Сцена ляльки «Байка» з чеської Острави з виставою «Кий-самобий». Діти у віці від 3 до 12 років зможуть переглянути захоплюючу історію на основі казки братів Грімм і К. Я. Ербена, а після цього візьмуть участь в міні-воркшопі, який для них приготують актори театру. Цього ж дня дорослі зможуть побачити новаторську монодраму видатного польського актора Цезари Моравського, відомого з численних ролей в кіно, театрі та телесеріалах. Спектакль «Існую, отже думаю…» – це гротескна, підбита абсурдним гумором розповідь про мавпу, яка приймає рішення олюднитися. Базуючись на оповіданні Франца Кафки, ця історія в неочікуваний спосіб показує механізм адаптації за будь-яку ціну, аж до втрати власної особистості. Через призму численних комічних, неймовірних, а водночас сповнених гіркоти ситуацій, Цезари Моравський задає таким чином собі запитання про сенс людського буття.

________________

Польська Театральна весна, звісно, не може пройти без виступу Польського народного театру у Львові і цього разу львівські актори представлять спектакль «Гіпноз» Антоні Цвойдзіньського. Автор в легкій і дещо глузливій формі торкається модного у передвоєнні часи мотиву наукових теорій, описуючи перипетії пари героїв, які зустрічаються в кабінеті відомого психотерапевта. Під час не завжди вдалих сеансів гіпнозу вони піддаються почуттю взаємної зачарованості, яке на початку вони досить успішно намагаються приховати за ширмою дотепів та уїдливих зауважень.

Свято ж польського театру завершить монодрама польської артистки та лялькарки Анни Скубік «Зламані нігті. Марлен Дітріх». Спектакль, впроваджуючи техніку рукавичної ляльки, вражає, а водночас відкриває чимало шарів складних відносин поміж Марлен та її доглядальницею. Неперевершена анімація та зміни голосу вражають навіть найбільш витончених глядачів. Вони дозволяють повірити в ілюзію, що на сцені паралельно виступають дві акторки.

Ігор Галущак

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь