Радована Караджича засудили до 40 років позбавлення волі

Радован Караджич
0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії 24 березня оголосив вирок колишньому лідеру боснійських сербів, першому президентові Республіки Сербської Радовану Караджичу.

Радован Караджич

Фактично це перший вирок найвищому політику з теренів колишньої Югославії, оскільки до цього засуджували переважно військових, а колишній президент Сербії Слободан Мілошевич помер у тюрмі, не дочекавшись закінчення суду.

Караджича звинувачували в організації геноциду в семи общинах на території Боснії і Герцеговини, але судді постановили, що звинувачення не надало достатніх доказів вини підсудного. Таким чином, за пунктом 1 обвинувального акту Караджича визнали невинуватим.

Другим пунктом звинувачення було вчинення злочинів проти людяності під час осади Сараєва в 1992-1995 роках.

Судді постановили, що під час боротьби за Сараєво основними цілями військ Республіки Сербської були цивільні громадяни – жителі Сараєва, що підтверджується численними доказами цілеспрямованого знищення мирних жителів міста.

“Обвинувачений персонально відповідає за вбивства, протиправні напади на цивільних громадян, поширення терору, порушення законів і звичаїв війни, за злочини проти людяності”, – проголосили судді.

Окрім того, Караджича визнано винним у захопленні в заручники спостерігача ООН з метою змусити сили НАТО відмовитися від подальшої участі в операції у Боснії і Герцеговині.

Визнано винним Караджича і в організації геноциду в Сребрениці в 1995 році. На думку суддів МТКЮ, боснійські серби на чолі з Радованом Караджичем мали на меті винищити конкретно боснійських мусульман у місті й околицях.

За сукупністю злочинів, вчинених під час югославських воєн 1991-1995 років колишнього президента Республіки Сербської Радована Караджича засуджено до позбавлення волі строком на 40 років.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь