Референдум про назву держави – головна тема македонських ЗМІ

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Референдум про зміну назви держави й підтвердження угоди з Грецією призначено на 30 вересня цього року.

Агітаційна кампанія референдуму офіційно ще не почалася, але як у суспільстві, так і в соцмережах та ЗМІ ця тема – чи не найгарячіша останнім часом.

Македонія наближається до історичного рішення

На референдум винесено запитання: “Чи ви за членство в ЄС і НАТО та підтримання договору між Республікою Македонією і Республікою Грецією?”

Справжні словесні битви розгортаються між прибічниками й противниками зміни офіційної назви держави. До прибічників належать владні соціал-демократи прем’єра Зорана Заєва та їхні союзники. Противники – проросійська партія “Єдина Македонія” (за підтримки російської дипломатії) та декілька громадських організацій.

Уряд активно агітує громадян прийти на референдум і проголосувати “за європейську Македонію”.

Гасло опонентів: “Македонія бойкотує”. Під ним вже провадять свою кампанію “Єдина Македонія”, “Християнське братство”, “Македоніум” та інші організації.

Чи не найвпливовіша сила серед противників договору з Грецією – проросійська “Єдина Македонія”. На чолі партії стоїть частий гість Росії Янко Бачев. Відомим він став лише останнім часом, після того, як з російським триколором здерся на поліцейську бронемашину під час протестів у Скоп’є.

За словами “єдиномакедонців” і їхніх колег, мета протестів і бойкоту – порятунок конституційної назви держави. Противники євроінтеграції – варто чесно казати, що саме не допустити вступу Македонії до НАТО залишається справжнім завданням “бойкоту” – проголосили уряд Зорана Заєва нелегітимним і закликають до нових виборів.

Дехто з представників цієї групи заявляє, що вирішувати питання назви держави мають право лише етнічні македонці.

До противників зміни назви держави належить і партія колишнього голови уряду Ніколи Груєвського ВРМО, хоча відкрито до бойкоту вона не закликає.

Потужна підтримка Заходу

Тим часом потужну підтримку влада Македонії дістала з ЄС. Дипломати європейських країн звернулися до македонців з відкритим листом, де просять прийти на референдум і підтримати європейську інтеграцію своєї держави.

Для всіх урядів держав ЄС врегулювання дражливої суперечки між Грецією і Македонією було б великим полегшенням. Варто зазначити, що і в самій Греції зараз багато прибічників владнання цієї справи. Дійшло навіть до дипломатичної міні-війни з Росією: Греція вислала двох російських дипломатів через їхні спроби зірвати договірний процес між балканськими країнами. Росія зараз готує удар у відповідь, хоча в цій ситуації зовсім не Греція повелася “недружньо”, а якраз РФ.

Загалом і македонський та грецький уряди, і зовнішня політика ЄС сподіваються на позитивне завершення референдуму, що дасть змогу Македонії просуватися далі в Європу.

При цьому представники ЄС вважають, що невдача на референдумі й розірвання угоди з Грецією матимуть негативні наслідки для всього регіону, особливо з огляду на проблеми між Сербією і частково визнаною Республікою Косово. Нестабільність у Македонії викличе намагання косоварів відірвати шмат і македонської території.

Невдача на референдумі посилить націоналістичні й проросійські партії та організації Македонії, відповідно викличе нову фазу конфліктів з сусідами. Слабка Македонія може просто не пережити зриву євроінтеграційного процесу.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %