Росія розпалює новий Донбас у Європі

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

У державі Боснія та Герцеговина, яка претендує на вступ до Євросоюзу, зараз пробуджуються демони, які спали більше ніж 20 років.

Тут знову не обійшлося без Росії. І якщо не вжити заходів, то, врешті, Кремль організує на Балканах новий Донбас. Але щоб зрозуміти, що ж відбувається зараз в Боснії та Герцеговині, треба розібратися у коренях конфлікту. Про це знає шеф-редактор «Ранку у Великому Місті» Костянтин Ігнатчук.

На початку 90-х в Югославії спалахнула громадянська війна. Однією з найдраматичніших сторінок тієї війни було протистояння між сербами-християнами та боснійцями-мусульманами. Воно було дуже жорстоким. Досі міжнародний трибунал в Гаазі розслідує злочини тієї війни.

Завершилося все у 1995 році підписанням так званих Дейтонських мирних угод. Відповідно до них, на території Боснії та Герцеговини була створена Республіка Сербська. Центральне управління державною залишалося у боснійців, а серби отримували широку автономію. Поступово Сараєво почало відбирати у сербів деякі повноваження, роблячи управління в Боснії та Герцеговині більш централізованим.

Проте у 2014 році, з перемогою на виборах в Республіці Сербській Мілорада Додіка, ситуація кардинально змінилася. Він заявив, що більше не збирається поступатися жодними повноваженнями та має намір повернути вже втрачені. Конфронтація між Баня-Лукою та Сараєво стала наростати. Разом з тим Мілорад Додік не приховував бажання зблизитися з Москвою. Він зустрічався з Путіним. І той залюбки прийняв його в свої обійми. Після цього Баня-Лука стала все сміливіше заявляти про наміри відокремитися від Боснії та Герцеговини. І ці заяви мають під собою підґрунтя.

Днями журнал «Newsweek» опублікував звіт дослідницького центру Foreign Policy Research Institute «Боснія на російській обробній дошці: загроза насильства, та як цьому запобігти». У звіті йдеться, що зараз у Республіці Сербській активно накопичують зброю, створюють військову інфраструктуру та організовують військові тренувальні табори. І хоча боснійські серби не мають права створювати власну армію, її формують під виглядом поліції. Усе це відбувається під наглядом та з участю російських радників. Разом з тим, Москва підтримує та фінансує противників сербів – націоналістичні угрупування боснійців. Таким чином Кремль створює підґрунтя для масштабного збройного конфлікту.

Головне запитання: навіщо це Москві? Відповідь прозвучала на самому початку – держава Боснія та Герцеговина претендує на вступ до ЄС. І це дуже не подобається Кремлю. Справа в тому, що Росія досі сприймає Балкани як зону своїх стратегічних інтересів. Вступ боснійців до Євросоюзу вона сприйматиме як свою геополітичну поразку. Саме тому Росія готова ще одну країну занурити у хаос війни, аби не дозволити їй зблизитися із Заходом. З тією ж метою Кремль намагався організувати державний переворот у Чорногорії, яка тоді тільки збиралася вступати в НАТО. Саме тому російські спецслужби готували замахи на проєвропейських політиків у Сербії. І з тієї ж причини Росія напала на Грузію та Україну.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь