Росія використовує Кіпр як “троянського коня” для переправлення брудних грошей в Європу, – фінансист

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Міжнародний фінансист і гендиректор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management Вільям Білл Браудер почав кампанію проти брудних російських грошей на Кіпрі.

Про це повідомляє Politico.

Браудер подав скаргу владі країни, на основі якої було відкрито кримінальне розслідування. Йдеться про російського підприємця Дмитра Клюєва, який відмивав гроші на кіпрському ринку нерухомості. Клюєв перебуває під санкціями за звинуваченнями в організованій злочинності в США, Канаді, Литві, Латвії та Естонії, а в Росії був засуджений за шахрайство.

За словами фінансиста, випадок з Клюєвим є невеликим прикладом більш масштабної проблеми з відмиванням грошей на Кіпрі.

“Виходячи з нашого досвіду, російська організована злочинність повністю проникла в правоохоронні органи Кіпру, і це яскравий приклад”, – заявив Браудер.

Також він підкреслив, що Кіпр вже давно є основним пунктом для відмивання грошей з РФ, отриманих незаконним шляхом. Британський фінансист стверджує, що кіпрська влада не роблять ніяких кроків для того, щоб зупинити потік брудних російських грошей.

“Я думаю, що кіпрські владоможці з радістю приймають відмиті кошти Росії, не загрожуючи ніякими наслідками для тих, хто цим займається. Росія використовує Кіпр як троянського коня для переправляння грошей в Європу. Це одна з найслабших ланок Європи в боротьбі з російською організованою злочинністю”, – додав фінансист.

Браудер заявляє: отриманий ним офіційний документ свідчить, що кіпрський урядовий службовець в Міністерстві внутрішніх справ допоміг Клюєву купити будинок з використанням підозрілих фінансових коштів.

Саме на цього чиновника фінансист і подав скаргу. Він схвалив угоду для п’яти правоохоронних органів Кіпру. У скарзі також зазначається, що в 2014 році співробітник відомства, якому була доручена перевірка запитів на придбання нерухомості іноземцями, порадив Клюєву оформити будинок на його сина, щоб отримати державне схвалення.

У підсумку Клюєв отримав схвалення від влади Кіпру всього за 8 днів до того, як широкий розголос отримав список санкцій США, де фігурував росіянин. Документи про його участь в шахрайських схемах вже були у відкритому доступі, також введені санкції з боку Канади.

Реєстрація купленої Клюєвим нерухомості сталася вже після того, як в силу вступили санкції США.

Представник уряду Кіпру підтвердив, що поліція отримала скаргу Браудера і на її підставі почала розслідування. Також лист Браудера адресовано Мін’юсту країни, керівникові органу по боротьбі з відмиванням грошей, генпрокурору та міністру внутрішніх справ.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %