Росію Сербія не цікавить, Росію цікавить Україна, – політик

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Росія у Сербії має цілу мережу людей, які лобіюють російські інтереси в регіоні, а російські дипломати й можновладці щосили заохочують до дій радикалів і націоналістів різного штибу.

Про це сказав голова Ліги соціал-демократів Войводини Ненад Чанак у інтерв’ю сараєвському журналу «Старт».

Керівний склад Ліги соціал-демократів Войводини. Фото: www.lsv.rs

– Сербія енергетично залежна від Росії. Це наслідок довготривалої політики, яка призвела до того, що Сербія не продає, а віддає «НИС» (компанія «Нафтова індустрія Сербії». – ред.) – не забуваймо, що 90% цієї компанії складає войводинський «Нафтогаз» – у руки Росії, серби самі собі вдягають нашийник і дозволяють, щоб Росія водила нас на короткому повідці, – каже Чанак.

З його слів, Росія відіграє в регіоні вагому роль, і це тим гірше, бо РФ перебуває у стані розростання метастазів необхідності всім довести, що вона – світовий гравець. А ця гра потребує когось навпроти. Росія у Сербії має цілу мережу людей, які лобіюють російські інтереси в регіоні, а російські дипломати й можновладці щосили заохочують до дій радикалів і націоналістів різного штибу. На першому місці за просуванням російських інтересів – звісно, Томіслав Ніколич. Далі – мілошевичева Соціалістична партія Сербії, якої чомусь досі не заборонили, а також Сербська радикальна партія, Югославська лівиця Міріяни Маркович і Партія сербської єдності. «Найкращий доказ сербськості у Сербії – любити Путіна!», – дивується політик.

Сербські політики «слухаються російського диктату і його дотримуються. Ідея про створення «Великої Сербії» у мініатюрі (Сербія, посерблена Чорногорія, Республіка Сербська Боснії і Герцеговини і чотири громади на півночі Косова) – ось російський план. Росія хоче, щоб існувала якась сателітна квазі-держава у серці Європейського Союзу, якою за потреби могла б викликати нестабільність у цьому регіоні, щоб змусити міжнародну спільноту дати Росії проковтнути Україну. Сербія Росію не цікавить. Росію цікавить Україна. Сербія для Росії – не більше за авіаносець чи ракетну систему», – стверджує Чанак.

Ненад Чанак – голова однієї з провідних партій Автономного краю Войводина – Ліги соціал-демократів Войводини, яка виступає за розширення автономних прав Войводини у складі Сербії і аж до проголошення незалежності.

Володимир Криницький

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь