Росифікація на рівні мільйонів

Інформаційна агресія
0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Більшість з нас знає про існування порталу ukr.net – безумовно, це один із лідерів українського сегменту інтернету.

Інформаційна агресія
Портал ukr.net і далі просуває в Україні “русскій мір”

Щодня мільйони людей в Україні саме з ukr.net відкривають новини, читають пошту, дізнаються про погоду, шукають товари й послуги. Мільйони людей.

Безперечно, в Україні дуже багато тих, хто вважає рідною мовою російську, і має право нею користуватися в побуті. І так само безперечно, що в Україні дуже мало тих, хто не розуміє української. Про частку українців серед громадян України взагалі згадувати не варто, бо це вже баян.

Чому ж тоді провідний інтернет-портал України транслює на своїй сторінці новини здебільшого російською, а не українською?

Скажімо, ось невеличкий моніторинг за сьогодні, 19 травня 2016 року, так званий День вишиванки. Зазначаю, що мова порталу в мене встановлена “українська”. Одначе переважна більшість новин – російськомовні.

1

Причому, навіть із сайтів, які мають українськомовну версію (у наведеному моніторингу це сайти “Лівий берег”, “Обозреватель”, “Цензор”, “Українські новини”, “Голос”), новини на українськомовну сторінку ukr.net транслюються російською.

Які наслідки такої бездумної (чи – глибоко продуманої?) політики?

1. Майже всі новини користувачі ukr.net отримують російською мовою, що вже не надто добре для країни, у якої не вельми хороші стосунки з агресивним сусідом. А для самого цього сусіда просування російської мови оголошено одним із найважливіших геополітичних завдань.

2. Власники новинних сайтів отримують аргумент на користь того, що користувачі мережі читають лише російські версії їхніх сайтів, тому не інвестують ресурсів у розвиток українськомовної журналістики. Моя минула робота в одному з провідних новинних агентств країни засвідчила, що журналісти банально не знають державної мови, вони не здатні написати новину – не кажучи вже про статтю – українською. А закінчували вони здебільшого Інститут журналістики КНУ імені Т.Г. Шевченка.

3. Українськомовна аудиторія не має змоги отримати своєю мовою всього обсягу інформації, яку отримує російськомовний читач. Таким чином українськомовні люди штучно відтісняються від основних інформаційних потоків, обмежується їхня обізнаність, і фактично їх змушують користуватися для власних потреб іноземною мовою в своїй державі.

Якби ж ukr.net був не просто ресурсом заробляння грошей, а справді патріотичним бізнесом, він легко міг би здійснити маленьку революцію в інформаційному просторі. Встановити основною мовною версією порталу українську, транслювати 75-80% новин українською – це неважко і не потребує значних фінансових жертв. Зате така діяльність мала б значний вплив на поширення української в інформаційному просторі країни.

Мої неодноразові звернення до адміністрації порталу ukr.net не дали ніяких результатів – їх просто проігнорували. Очевидно, що власникам ukr.net ні про яку Україну чи її мову не йдеться, головне для них – гроші. І те, що вони своїми діями тільки посилюють росифікацію і залежність від Росії “незалежної” 25-річної України, їх не обходить.

Які будуть пропозиції?

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь