Сербську компанію NIS можуть відібрати у російської “Газпром нефти”

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

У Сербії почалося розслідування усіх обставин продажу нафтової компанії NIS російській “дочці” “Газпрому” компанії “Газпром нефть”, повідомляє Bloomberg.

Міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович заявив, що “формується спеціальна слідча група для вивчення всіх фактів і обставин, пов’язаних з приватизацією NIS”.

Сербія уклала угоду про продаж свого єдиного нафтопереробного підприємства за 400 млн євро на тлі газової суперечки між Росією і Україною наприкінці 2008 року. “Газпром нефть” володіє 56,15% акцій NIS, 29,88% її акцій перебувають у власності Республіки Сербія.

NIS належить НПЗ в Сербії з двома виробничими майданчиками у містах Панчево і Нови Сад загальною потужністю 7 млн тонн нафти на рік, а також цех з виробництва автогазу в Елеміру. “Газпром нефть” інвестувала 500 млн євро в модернізацію NIS за останні три роки.

Купівля NIS дала змогу ВАТ “Газпром” контролювати 51% акцій сербської газової компанії South Stream Serbia AG, відповідальної за будівництво газопроводу “Південний потік” на ділянці, що пролягає через Сербію. До кінця поточного року в Сербії мало бути побудовано 30 км газопроводу.

У Міністерстві внутрішніх справ Сербії підозрюють, що процес продажу сербської нафтової компанії міг бути непрозорий і включати в себе певні незаконні оборудки. У разі, якщо такі факти підтвердяться, угоду може бути скасовано і “Газпром нефть” втратить право власності на акції NIS та South Stream Serbia AG.

АНК

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь