Що сказав гуманіст Іво Андрич нацисту Адольфові Гітлеру

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Першого квітня 1939 року було офіційно повідомлено про призначення заступника міністра закордонних справ Югославії Іва Андрича повноважним і надзвичайним послом у Німеччині.

Через дванадцять днів Андрич прибув у Берлін. Столиця і Райх готувалися пишно відзначити ювілей фюрера.

Гітлер прийняв Андрича в середу 19 квітня. Передавши вірчу грамоту, новий югославський посол звернувся до фюрера з короткою промовою:

Вельмишановний канцлере!

Для мене честь передати Вашій Високоповажності грамоти, якими Королівське Намісництво від імені Його Величності Короля Югославії, мого верховного Суверена, явило волю призначити мене своїм надзвичайним послом і повноважним міністром, а також лист про відкликання мого попередника пана Цинцара Марковича.

Вважаю великим щастям, що Королівське Намісництво довірило мені це важливе завдання. Добросусідські відносини, як і жвавий торговельний і культурний обмін між Німеччиною і Югославією повністю відповідають бажанням і намірам Королівського уряду, і мені дуже приємно, що Королівський уряд надав мені можливість продовжити справу мого попередника з метою поглиблення і зміцнення дружніх стосунків і взаємної поваги, що панує між нашими народами.

Дозвольте, пане Канцлере Райху, запевнити Вашу Високоповажність, що всі свої сили я присвячу цим завданням, у виконанні яких полягає одна з основних цілей зовнішньої політики мого уряду. Висловлюю сподівання, що на цій ниві мені не бракуватиме підтримки Вашої Високоповажності.

Передаючи Вашій Високоповажності свої грамоти, користуюся цією урочистою нагодою і передаю від імені Його Королівської Високості Князя-намісника, Королівського намісництва й Королівського уряду найщиріші побажання особистого щастя Вашій Високоповажності, хто так успішно й достойно стоїть на чолі Великого Райху, а також побажання добра й розвитку німецькому народу.

Джерело: Radovan Popović, Žudnja za frakom, 2011

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь