Скандал: у Хорватії розслідують махінації з ремонтом хорватських винищувачів в Україні

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Хорватська військова поліція проводить розслідування обставин продажу й ремонту українською стороною винищувачів МиГ-21.

Hrva20160321

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє загребська газета Jutarnji list.

На підставі інформації джерела в Міністерстві оборони Хорватії Jutarnji list стверджує, що з 12 доставлених з України винищувачів зараз (через 8 місяців після закінчення ремонту) у бойовому строю всього 3 літаки. Окрім неякісного ремонту, встановлено факти різноманітних махінацій технічного й фінансового плану.

“Поліція виявила, що на деяких вузлах і агрегатах перебиті серійні номери, і вони не відповідають ні документації літаків, ні умовам договорів про ремонт… Також літаки насправді старіші, ніж вказано у супровідній документації”, – наводить загребський часопис начебто витяги з матеріалів справи.

Фактично, хорватська сторона ставить під сумнів, що українське підприємство повернуло саме ті літаки, які отримали на ремонт.

Договір про ремонт літаків у липні 2013 року підписали тодішній міністр оборони Хорватії Анте Котроманович і директор підприємства “Укрспецекспорт” Дмитро Перегудов. Угода передбачала придбання в України 5 літаків МиГ-21, їхній ремонт і ремонт ще 7 МиГ-21 зі складу ВПС Хорватії. Капітальний ремонт літаків виконувало ДП “Одеський авіаремонтний завод” і весь процес теж супроводжувався численними скандалами.

Хорватське експертне середовище вражене інформацією про технічний стан “відремонтованих” літаків і має намір провести серйозну кампанію антипіару України як надійного партнера на ринку озброєнь, техніки й послуг. І це може бути серйозним ударом для репутації як “Укрспецекспорту”, так і загалом України. Окрім усього, ці факти (а погодьтеся, думати, що одеські авіаремонтники працювали сумлінно й виконали ремонт якісно може лише наївна людина, яка живе на берегах Адріатики й не знайома з українськими, чи то пак – пострадянськими реаліями) означають, що Україна руками своїх держпрацівників кинула ще лопату землі в могилу добрих партнерських стосунків із однією з нечисленних європейських країн, які нас щиро підтримували. І з кожним таким фокусом цих нечисленних країн стає ще нечисленніше. А хтось – якась купка липкоруких хитрунів – заробила на цьому кілька срібняків.

Хорвати, звісно, не німці, але гроші лічити й вони вміють, тож не варто сумніватися, що справу з розслідуванням доведуть до кінця. І буде суд. І буде відшкодування збитків. Тільки хто відшкодує збитки іміджу України?..

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь