На Сколівщині відзначили столітній ювілей битви під Маківкою

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

На горі Маківка, що біля села Головецько Сколівського району Львівської області, зібралися тисячі українців, аби віддати шану Українським січовим стрільцям, які сто років тому здобули перемогу у бою за гору Маківка.

Вшанувати пам’ять українських героїв, які загинули в травні 1915 року, зупиняючи наступ тодішніх російських окупантів, прибули громадські діячі, ветерани національно-визвольних змагань, сучасні бійці Української армії та добровольчих батальйонів, очільники обласної ради, пластуни, місцеві жителі. Вони поклали квіти до Меморіалу Українських січових стрільців і запалили лампадки на їх могилах Українських січових стрільців. Опісля священнослужителі відслужили панахиду. Згодом відбулося віче.

foto 4

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій, виступаючи на віче, нагадав: «Cто років тому Україна горіла у полум’ї Першої світової війни. Ця війна перерізала українську землю лініями окопів та колючого дроту, перетворила квітучі міста і села в руїни, забрала життя мільйонів солдат і мирних мешканців, залишивши неоплакані могили. Вони загинули за рідну землю, ще не маючи власної держави. Їх дух, який передався від Княжої доби, козацького війська, став твердинею на шляху царського російського війська. Надалі він передавався героям національно-визвольних змагань, Героям Небесної сотні та тим героям, які сьогодні захищають державу на сході України».

А після урочистої частини присутні подивилися театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківку», яке підготували реконструктори Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять».

Ігор Галущак

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь