Чи стануть США союзником України?

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Запропонований республіканцями Конгресу США закон S.2277 може надати Україні, Молдові та Грузії статус союзників США без членства у НАТО.

Президент Порошенко повідомив, що звернеться до США з проханням розглянути можливість надання Україні союзного статусу, який мають Ізраїль, Південня Корея та Японія. Законопроект “S.2277 – Russian Aggression Prevention Act 2014 ” має пункт 303, що проголошує таке:

“Україна, Молдова і Грузія мають розглядатися основними союзниками, що не входять до НАТО”

Також у пункті 304 прописано:

“Розширення підготовки, допомоги та захисту сил безпеки ключових союзників, які не входять до НАТО”

Законопроект передбачає, що крім Грузії, Молдови та України армія США співпрацюватиме зі збройними силами Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Косова, Македонії, Сербії та Чорногорії.

Що стосується конкретно України, то законопроект передбачає невизнання російського суверенітету над Кримом, пропозицію до українського уряду максимально поширювати інформацію про російські війська на півострові, направлення американських фахівців до України для допомоги в оцінці стану Збройних Сил. Після цієї оцінки американська адміністрація зможе надати необхідну військову допомогу Україні.

Наступні вибори президента США відбудуться у листопаді 2016 року. Подейкують, що демократ Обама хотів би утриматися від чергового застосування американської армії за межами США. Тож цілком імовірно, що надання союзного статусу Україні ніяк не допоможе у військовому плані і президенту Порошенку не варто сподіватися на американську допомогу.

З іншого боку, президент Обама залежить від рішень Конгресу, і якщо республіканська більшість на нього тиснутиме, то він буде змушений надати Україні реальну допомогу.

Андрій Сагайдак

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь