Томос про автокефалію зобов’язує Епіфанія згадувати Кирила (Гундяєва) під час служби

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній повинен згадувати патріарха московського Кирила під час служби.

Така вимога міститься в томосі про автокефалію, каже проректор Київської духовної академії Володимир Бурега.

За його словами, у всіх без винятку томосах про дарування автокефалії міститься вимога згадувати Константинопольського патріарха й усіх внесених до диптиху предстоятелів помісних церков.

Диптих – затверджений перелік глав помісних православних церков. Кожен предстоятель під час богослужінь згадує всіх інших предстоятелів за диптихом.

Також предстоятель кожної автокефальної церкви зобов’язаний під час вступу на посаду надсилати грамоти Константинопольському патріарху й іншим главам помісних церков.

Це саме написано і в томосі від 5 січня. Це стандартні положення.

Голова ПЦУ митрополит Епіфаній під час богослужінь згадує всіх предстоятелів помісних православних церков, за винятком Кирила (Гундяєва). Він прямо заявив, що відмовляється поминати Кирила з причини російської військової агресії в Україні.

На даний час я не поминаю, бо ми перебуваємо в стані війни. І тому український народ не сприймає того, щоб новообраний предстоятель поминав ім’я російського патріарха.

При цьому Константинопольський патріарх Варфоломій поминає за богослужінням у тому числі й московського патріарха.

“Томос про дарування автокефалії прямо зобов’язує Київського митрополита поминати всіх без винятку предстоятелів помісних церков (а значить і Кирила). Відмова від вшанування Московського патріарха в диптихах вступає в протиріччя з вимогою томосу”, – стверджує Володимир Бурега.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь