Гаряча десятка книжок, про які всі говорять

0 0
Read Time:4 Minute, 51 Second

Щороку друком виходять сотні або й тисячі нових книжок. І завжди виявиться, що ви пропустили щось, про що всі вже поділились відгуками.

Не загубитися в морі нової літератури складно. Ось що допоможе заповнити пробіли в популярних виданнях – адже час читати те, про що всі говорять.

Том Генкс «Історії, наклацані на друкарській машинці» (Видавництво Старого Лева, 2018, пер. Назара Агаджаняна)

Автор не потребує додаткових представлень. Ви точно бачили хоча б один з його фільмів. Том Генкс, окрім акторства, має чимало захоплень. Зі збірки ми більше дізнаємось про нього як письменника… і колекціонера друкарських машинок. Кожна з історій могла би стати епізодом голівудського фільму, а деякі з них варті повноцінної екранізації. Тож беріться за книжку і вибирайте з двадцяти оповідань улюблене.


Зоран Жмирич «Блокбастер» (Фабула, 2018, пер. Володимира Криницького)

Роман «Блокбастер» хорватського письменника Зорана Жмирича присвячений подіям, що відбувалися у його країні у 1991–1995 роках, коли палало протистояння між прибічниками примарної «Великої Сербії» і тими, хто прагнув незалежності на своїх землях. Про людський вимір таких історичних зсувів, про прагнення до свободи, про її справжню ціну. А ще й про те, що війна героїчна та пафосна лише в кіно, в реальності ж вона брудна й злочинна. Читаючи цю книгу, автор якої був безпосереднім учасником цих подій, вам доведеться чимало пережити й передумати. Тому що це не військовий бойовик, а справжня людська трагедія, що калічить не тільки тіла, а й душі.


Анастасія Нікуліна «Зграя» (Віват, 2018)

Одна з найгучніших новинок минулорічного Book forum, презентація якої зібрала у Пороховій вежі рекордну кількість книжкових блогерів. Спекотна літня історія про випробування власних сил, красивий і небезпечний спорт, який не тільки розвиває тіло, а й дисциплінує розум. Паркур об’єднує п’ятьох хлопців та одну дівчину, яка раптово вливається до запальної ватаги. Ким вона буде для них: чужорідним тілом чи тою об’єднавчою ланкою, яка зробить «Зграю» сильнішою?


Кейт Фокс «Спостерігаючи за англійцями» (Видавництво Старого Лева, 2018)

Якщо ви хоч колись дивились серіали ВВС, то мали це помітити. Тому що вони не вміють цього приховувати. Англійці – дивні, навіть дивовижні, тому за ними так цікаво спостерігати, що й робила упродовж багатьох років антропологиня Кейт Фокс. Вона відкрила чимало природних правил, яким англійці підкорюються за замовчуванням. Чи знаєте ви, чому порушення черги є найбільшим гріхом? Чому обов’язково треба підтримувати розмову про погоду та чому паби є постійним місцем паломництва для більшості? Ні? Тоді гайда читати!


Мілан Кундера «Вальс на прощання» (Видавництво Старого Лева, 2018, пер. Леоніда Кононовича)

Чи завжди життя на курорті – суцільний відпочинок? Мілан Кундера зображує санаторій, де своє прагнення до материнства намагаються реалізувати тисячі жінок, і стикає шість дуже різних характерів: ловеласа-трубача та його красуню-дружину, романтичну медсестру та лікаря-новатора, а ще політичного в’язня та його вихованку. Шість персонажів – чи достатньо цього для великої трагедії? Цілком, адже, якщо у кадрі з’являється рушниця, то вона обов’язково вистрелить.


Ульф Старк, Лінда Бондестам «Диктатор» (Основи, 2018, пер. Галини Кирпи)

Хто має боятися диктатора? Усі. Хто має втішати диктатора? Усі. Хто має славити диктатора? Усі. Однак дуже маленький диктатор урешті-решт може залишитися сам. Адже не можна силоміць примусити когось бути твоїм другом.

Ульф Старк – один із найкращих у Швеції письменників, що пишуть для дітей; Лінда Бондестам – одна з найталановитіших молодих ілюстраторок у Фінляндії. «Диктатор» – перша книжка, яку вони разом створили. В ній панують гумор, ніжність та анархія.

Книжку видано за пiдтримки FILI- Finnish Literature Exchange / Ministry of Education and Culture.


С. Е. Гінтон «Аутсайдери» (Віват, 2018)

Роман, написаний дівчиною-підлітком, входить до шкільної програми у США. Невеликий за обсягом, але настільки глобальний і мудрий – важко повірити, що його написала юнка. Пронизлива історія невеличкого містечка родом з 60-х, де ворогують через класову приналежність. Бідняки та багатенькі – кожна їхня зустріч стає конфліктом. Розповідає Понібой – один із трьох братів-маснюків, якому всього за кілька днів доведеться блискавично подорослішати та втратити те, що так цінував.


Еллен Карлсон, Ева Ліндстрем «Шпулька, Пташка і я» (Читаріум, 2018, пер. Галини Кирпи)

Дебютна книжка шведської письменниці Еллен Карлсон, за яку письменниця отримала найпрестижнішу нагороду Швеції в галузі літератури. Це зворушлива історія про дружбу, самотність, дорослішання й про перші спроби зрозуміти найважливіші речі у житті. Ця книжка про життя семирічних дітей, що радіють життю, сваряться та миряться, бешкетують та сумують. Тут багато гумору та доброти.


Руне Белсвік, Марина Демкович, Дмитро Демкович «Булькало» (Читаріум, 2018, пер. Ірини Сабор)

У Норвегії книга викликала справжній фурор: її визнали однією з «25 найкращих книжок для дітей», поруч із «Мумі-тролями» та «Вінні Пухом».

Будні теж бувають цікавими – саме це норвезький автор Руне Белсвік мав довести своєму сину, що хотів казку про напад лева, а не про побудову стосунків зі своїм оточенням. Так і з’явився Булькало. А ще його крихітна Країна біля річки з нечисленним, але дуже колоритним населенням: сором’язливий Пундик, артистична Октава, працьовитий Пекар Лис, підступний Загрібайко. Їхні пригоди насправді починаються з дрібниць: достатньо просто перечепитися через лопату, а потім врятувати Качку з яйцем чи захотіти зробити річку просто серед кімнати: а там уже й викрадач річок і навіть лев не забариться. А з порятованого яйця може з’явитися справжнє Каченя, про яке доведеться піклуватися, пояснювати йому звідки на небі місяць та годувати пудингом, а потім усім разом пити сік з небилиць або кряблук та наминати хрустики.


Ешлі Венс «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє» (ТАО, 2018, пер. Мирослави Лузіної)

Ілон Маск — людина-легенда, видатний інженер, винахідник, американський підприємець та інвестор. Журналісти називають його «Нікола Тесла 21 століття». Його особистість оточена таємницями і здогадками. Щоб відрізнити правду від вигадок і варто купити книгу «Ілон Маск. Tesla SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє».

Журналіст Ешлі Венс провів у бесідах з Маском близько 50 годин і опитав безліч його колег та партнерів. І все це, щоб написати біографію талановитого підприємця, який створив SpaceX і Tesla Motors, стояв біля витоків сучасної платіжної системи PayPal.

Автор малює портрет геніального інженера, проводить паралелі між Ілоном Маском і Томасом Едісоном, Говардом Г’юзом і, звичайно ж, Стівом Джобсом.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь