Три стихії Марії Гринюк

0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

В умовах сучасного світу, де все взаємопов’язано, очевидною є здатність культури змінювати суспільство. Різні прояви культури збагачують наше повсякденне життя різними способами.

Одним з найдавніших видів народного ремесла є гончарство, яке поєднало найкращі риси українського народу: відчуття краси й гармонії, вміння прикрасити своє існування і зробити побут зручним та водночас естетично довершеним.

У народі кажуть: гончарі – унікальні люди. Адже вони підкорили одразу три стихії – глину, воду та вогонь. Особливе місце в українському гончарстві займає косівська кераміка.

12 квітня 2017 року, напередодні Великодня, у рамках Культурологічної студії Автентика, за участю Київського міського будинку вчителя, Кафедри міжнародного туризму ФГРТБ та Наукової бібліотеки КНУКіМ відкрилася виставка «Воістину», яка презентує твори косівської мальованої кераміки члена Національної спілки художників України
Марії Гринюк.

Святкову атмосферу заходу створив ансамбль народної музики «Гарнограй» факультету музичного мистецтва Київського національного університету культури та мистецтв (художній керівник – Сергій Дідок).

Відкрила захід Світлана Коб’юк, завідувач відділу патріотичного виховання Київського міського будинку вчителя: «Ми відкриваємо виставку косівської кераміки Марії Гринюк «Воістину». Це – особистий внесок педагога за фахом і художниці за покликанням у розвиток самобутньої української культури і саме для таких людей працює Київський міський будинок учителя».

Читайте також: “Акорди світу. Резонанс”. З відкриття виставки Людмили Задорожної

У вітальному слові Олена Скаченко, завідувач сектору Наукової бібліотеки Київського національного університету культури і мистецтв зазначила: «Сьогодні ми відкриваємо виставку творів мальованої кераміки самобутньої гончарівни з міста Косова Марії Гринюк. Споглядаючи твори, представлені на виставці, ми бачимо, що вони переповнені духовністю, естетично довершені, вирізняються оригінальністю, новизною форми, відображають образний світ художниці, ілюструють її спогади, сучасні прагнення і бажання. Вони красиві і гармонійні, вони – істинні. Культурна спадщина Марії Гринюк є невичерпним джерелом самобутності та яскравим проявом культурного різноманіття».

Голова Косівської районної ради Павло Ванджурак у своєму виступі розповів про роботу, яку проводить рада у напрямку підтримки та стимулювання розвитку народного мистецтва Гуцульщини загалом та мальованої кераміки зокрема, зазначивши: «Переконаний, що косівська кераміка заслуговує і повинна бути включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО».

З величезною увагою гості слухали Марію Гринюк, яка розповіла про власні пошуки та новаторські підходи до традиційного мистецтва; про колористику як канонічний елемент косівської кераміки: коричневий, зелений та жовтий колір на білому тлі. «Косівська кераміка як вид мистецтва бере початок у Європі у ХІХ столітті. Гуцули змогли його настільки інтерпретувати і вдосконалити, що воно стало унікальним мистецтвом нашого краю. Кожен майстер має свій почерк у декоруванні; рослинна, анімаційна орнаментика у кожного майстра особлива. Технологія косівської кераміки дуже складна. Це – локальне явище, яке досі ніхто не підробив, не скопіював».

Експерт з нематеріальної культурної спадщини Світлана Пахлова привітала художницю з відкриттям виставки та розповіла про спільну роботу над підготовкою номінаційного досьє про традиції косівської кераміки.

Читайте також: “Передчуття Майдану” Валерія Франчука

Анна Андрес, доцент кафедри теорії та історії мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва зазначила: «Персональна виставка – це особлива відповідальність, адже художник повністю відповідає за все, за кожну роботу, за експозицію. Але найбільша відповідальність у народних майстрів, як зберігачів традицій перед минулими і прийдешніми поколіннями. Своєю творчістю Марія Гринюк продовжує і розвиває досвід попередніх поколінь для того щоб передати його майбутнім. У кожен свій задум майстриня вкладає багато душі, любові, емоцій, енергії. Хочу побажати, щоб пані Марія свої бажання втілила і в творах і в житті!»

Яскравою родзинкою виставки є Мистецький куточок родини Марії Гринюк, який демонструє вироби традиційних промислів Гуцульщини у виконанні сучасних майстрів. Це, зокрема: мисник (автор – Роман Гринюк), шкіряний гарнітур «Ми двоє» (автор – Олег Данищук), лялька-мотанка (висота – 90 см. Автор – Оксана Сусак-Зеленчук), ткані верети родини Марії Гринюк (початок ХХ століття).

Гринюк Марія Миколаївна – художниця. Член Національної спілки художників України. Кандидат мистецтвознавства, доцент. Професор Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Голова Благодійного фонду «Автентика Гуцульщини», автор проекту «Галерея майстрів Гуцульщини».

Працює в матеріалі майоліка, порцеляна, захоплюється графікою й декоративним розписом на папері. Твори Марії Гринюк зберігаються у збірках вітчизняних музеїв та у приватних колекціях України, Європи, Америки, Канади та інших країн.

Олена Скаченко

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь