У Боснії і Герцеговині відбуваються вибори

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

12 жовтня 2014. – Громадяни федерації мають обрати понад півтисячі посадовців шістьох рівнів влади. Зокрема вони голосують за трьох членів Президії, колективного найвищого органу виконавчої влади, до якого входять по одному представнику хорватів, сербів та босняків-мусульман.

Обирають також і депутатів різних рівнів та президентів Республіки Сербської і Федерації Боснії і Герцеговини.

Участь у виборах беруть понад 50 партій, і експерти прогнозують, що людям буде надзвичайно складно визначитися зі своїми обранцями.

У Боснії і Герцеговині чи не єдиним місцем, де можна більш-менш стабільно заробляти на життя, є державна служба того чи іншого виду. Безробітність у країні перевищує 40% працездатного населення. Люди розгнівані бездарними діями влади в економічній політиці і високим рівнем корупції.

Окрім того, чимало в країні і міжнаціональних та міжконфесійних проблем. Так, частина хорватів вимагає для себе утворення федерального округу, що разом із сербською та мусульманською частинами БіГ буде суб’єктом федерації, котрий захищатиме права хорватів на культурний та релігійний розвиток.

Сербська частина прагне збільшення своєї території відведенням їй деяких районів Федерації Боснії і Герцеговини (хорватсько-мусульманської частини країни), а також розширення повноважень республіканської влади. Значна частина громадян РС мріють про незалежність від Боснії і Герцеговини чи об’єднання з Сербією.

Мусульмани не проти домогтися нарешті покарання всіх сербських учасників антимусульманських операцій 1990-х – початку 2000-х. Окрім того, значна частина населення ФБіГ вважає, що Республіку Сербську можна було б і взагалі скасувати, об’єднати обидві частини федерації в унітарну державу.

Тож навряд чи вибори дадуть чіткі відповіді на всі проблемні питання балканської держави.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь