У Чорногорії скоро зникне кирилиця

0 0
Read Time:46 Second

Чорногорський парламент не підтримав закону про захист на офіційному рівні кирилиці. На ухваленні такого закону наполягали просербські партії Скупщини.

Партія ж прем’єра Міла Джукановича та голови парламенту Ранка Кривокапича не підтримала законопроекту.

Сербські депутати наполягають, що таким чином західно-орієнтовані політики Чорногорії відмовляються від власної національної ідентичності, прирікаючи кириличне письмо на зникнення.

За Конституцією і кириличне, і латиничне письмо чорногорської мови вважаються рівноправними й офіційними в країні. Реально ж латиниця все більше витісняє кирилицю з усіх сфер вжитку. Особливо цей процес прискорився після здобуття Чорногорією незалежності 2006 року. На якомусь особливому захисті й статусі кирилиці наполягають прибічники просербських сил в Чорногорії, вбачаючи в цьому інструмент підтримання зв’язку з Сербією.

Окрім того, просербські партії стверджують, що не може йтися про існування чорногорської мови, а є лише сербська мова, тому чорногорці мають писати кирилицею.

Але факт у тому, що сфера вживання кирилиці щодалі звужується, і незабаром вона використовуватиметься хіба в церкві та сербських організаціях.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь