У Хорватії відбувся перший тур президентських виборів

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

29 грудня 2014. – У неділю громадяни Хорватії обирали нового президента своєї держави. За попередніми неофіційними даними ніхто з кандидатів не набрав більшості голосів, тож 11 січня хорвати підуть на другий тур президентських виборів.

Найбільшу кількість голосів за опитуваннями набрали чинний президент соціал-демократ Іво Йосипович та кандидат від опозиційної партії Хорватська демократична спілка Колінда Грабар-Кітарович. Скоріше за все, саме вони змагатимуться у другому турі.

За Іво Йосиповича активно голосували у його рідному місті Башка Вода, де, як свідчать екзит-поли, він зібрав 41,13% голосів виборців, тоді як Грабар-Кітарович – 35,54%. Мілан Куюнджич отримав трохи більше 11%, а Іван Синчич – 10, 7%.

На батьківщині Колінди Грабар-Кітарович у Рієці Іво Йосипович здобув ще більше голосів – 50,5%, а сама Колінда – лише 27,3%. Синчич тут одержав 17,5%, а за Куюнджича проголосували заледве 3% рієцьких виборців.

У Карловці, звідки родом Іван Синчич, найбільше голосів віддали за Грабар-Кітарович – 38, 7%, а друге місце посів Іво Йосипович із 36,5%. За Синчича проголосували 19,6% земляків, а Куюнджичеві віддали 3,8% голосів.

Мілан Куюнджич переконливо переміг у своєму рідному Імотському. Він має там понад 46% голосів виборців, а наздоганяє його Колінда Грабар-Кітарович, у якої 39,4%. Йосипович дістав 7,5%, а найменший урожай тут зібрав молодий кандидат Синчич – 5,86%.

Загалом попередні результати у країні такі: Іво Йосипович – 38,46%, Колінда Грабар-Кітарович – 37,22%, Іван Синчич – 16,42%, Мілан Куюнджич – 6,3%.

Іво Йосипович і Колінда Грабар-Кітарович готуються до другого туру виборів. Значні шанси того, що наступним президентом Хорватії стане жінка, якщо, каже експерт Давор Антич, вона правильно проведе останню частину своєї кампанії. Хоч Йосипович і має невеличку перевагу, але значна кількість виборців, невдоволених політикою чинної влади, не пішла голосувати.

“Колінда має мобілізувати протестні настрої проти Йосиповича, якого вважають занадто просербським і ледь не комуністичним персонажем. Тоді, за умови участі у виборах тих громадян, які прогуляли перший тур, Грабар-Кітарович має значні шанси на перемогу”, – вважає Давор Антич.

Тим часом 25-річний Іван Синчич, який представляє партію “Жива стіна”, оголосив, що він задоволений результатом виборів і закликає своїх прибічників готуватися до парламентських виборів.

“Я пишаюся вами, разом ми зробили неможливе, показали, на що ми здатні, і ми знаємо, що маємо робити. Якби ми не порушили проблемних питань, ніхто інший їх не порушив би”, – сказав Синчич під час виступу перед своїми виборцями у Загребі.

“Ми боротимемося далі. Зберімо наші 300 тисяч голосів і перетворімо їх на потужний результат парламентських виборів! У парламенті ми зможемо реалізувати свою програму, звільнити нашу країну і побудувати таку Хорватію, якою вона має бути!”, – закликав наймолодший кандидат у президенти.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь