У Хорватії живе майже дві тисячі українців

0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Українці в Хорватії живуть понад 120 років. За даними останнього перепису населення 2011 року українців тут було 1878, але вважається, що реальна кількість вища.

Перші українці переселилися в Хорватію у кінці ХІХ ст. Вони походили переважно з Західної України. У Хорватії вони осіли в Славонії, в теперішній Бродсько-Посавській жупанії.

Крім цих економічних еміґрантів, на території Хорватії після Першої світової війни і краху Української Народної Республіки з’явилися українські студенти‚ які не могли записатися на студії у Львові під польською окупацією і прийшли на студії у Загреб. Крім них тут опинилося й кілька десятків українських політичних емігрантів.

Після проголошення незалежності України й Хорватії 1991 року з України в Хорватію переселилося близько 300 осіб, здебільшого жінок, які вийшли заміж за хорватів.

Перша українська організація під назвою Українське товариство “Просвіта” заснована 29 червня 1922 року у Загребі. Далі “Студентська громада” 1923 року також у Загребі, вона спочатку діяла в складі хорватського товариства “Hrvatska Narodna Omladina” або “Sveslavenska Uzajamnost”. Пізніше студент архітектури Антін Івахнюк заснував товариства “Пробоєм” і “Лихвар” (1938 рік). У 1940 році “Студентська громада” і “Пробоєм” об’єдналися в нове товариство “Дніпро”. “Просвіта” у 1934 році мала 619 членів‚ організованих у 18 філій на території Боснії і Хорватії.

Під час Другої світової війни тереновий провідник ОУН Василь Войтанівський заснував Українське представництво, яке‚ між іншим, займалося і організуванням культурної діяльности українців. Необхідно згадати, що 1945 рік мав дуже трагічні наслідки для хорватських українців. Коли Юґославія була в союзі з СССР‚ засуджено на смертний вирок значне число визначних представників тутешної еміґрації, особливо інтеліґенції, членів ОУН. Пережили тільки щасливіші‚ які отримали тюремний термін або втекли в країни Заходу.

Після війни до заснування Союзу русинів-українців Хорватії у 1968 році і Культурнo-освітнього товариства русинів-українців в 1972 році не було жодного українського товариства. Потім були засновані культурні товариства в Славонському Броді і Осієку‚ а у 2002 році засновано Товариство української культури і в 2008 році Українську громаду Хорватії. Ця організація має в своєму складі дев’ять зареєстрованих місцевих товариств. В культурних товариствах діють танцювальні, музичні, драматичні і літературні гуртки, хори, оркестри.

Кілька років тому існувала Асоціяція української християнської родини як головна організація, до якої входили Товариство жінок, Угрупування молоді, науково-культурно-освітнє товариство “Українознавство”. Не знаємо, чому їхня діяльність припинилася. Існують також організації, до праці яких залучені представники хорватського народу. Це Хорватсько-українське товариство, Угрупування україністів і Товариство хорватсько-української співпраці. Від 1968 року на філософському факультеті Університету у Заґребі викладалася українcька мова і література, а після проголошення незалежности Хорватії від 1994 року існує Катедра української мови і літератури.

Українська громада Хорватії видає журнал “Вісник”, який виходить що два місяці. Поряд з журналом вона публікує книги‚ які написали українці Хорватії. Українці мають у Петровцях, Вуковарі, Шумчу і Каніжі при хорватських початкових школах відділення‚ в яких вивчають українську мову і культуру. Для учнів українців‚ які не мають цього, організовується літня школа.

У Хорватії вдалося створити модель захисту прав національних меншин на державному рівні і узгодити її з європейським досвідом і стандартами. Важливо підкреслити‚ що за правилом культурної автономії національні меншини інтегруються у хорватське суспільство, а не асимілюються. Українська меншина користається підтримкою хорватської держави на рівні інших національних меншин.

З самого початку незалежності України й Хорватії ми встановили добре співробітництво з Урядом України, різними міністерствами і Верховною Радою України. Співпрацюємо і з неурядовими організаціями: Українською Всесвітньою Координаційною Радою і “Світ-Україна”‚ Європейським Конгресом Українців‚ а також з Світовим Конгресом Українців.

Дуже добре співпрацюємо з Посольством України у Хорватії. Ми разом організуємо зустрічі, круглі столи на різні теми, викладання, презентації і виставки. Ми разом ширимо правду про війну на сході України. Ми зібрали і відправили допомогу українським військовим і далі це робимо. Ми брали участь у реабілітації бійців‚ які одужували в Хорватії. Також, ми приймали на відпочинок дітей втікачів з сходу України на Адріятському морі. Таких дітей було 600. Акцію продовжимо і в 2016 році.

Співпрацюємо і з українцями Боснії, Сербії, Словенії і Угорщини.

Славко Бурда

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь