У Македонії – протести проти податкових нововведень

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

23 грудня 2014 р. – Кілька тисяч людей у центрі македонської столиці Скоп’є взяли участь в акції протесту проти запланованих урядом змін до податкового законодавства.

Новели передбачають, що особи, які за свою роботу одержують гонорари, мають платити податки так само, як і постійно зайняті працівники.

Протестна акція розпочалася перед будівлею парламенту, потім пікетувальники перейшли до Міністерства праці і соціальної політики, а закінчення акції було біля будинку уряду, повідомляє Radio Slobodna Evropa .

Протестувальники скандували гасла: “Соціальна справедливість!”, “А чи не піти б вам?”, “Разом сильніші”, “Годі нас обкрадати!”. Серед учасників акції були журналісти, актори, перекладачі, кінематографісти, працівники недержавних організацій, чимало з яких принесли з собою плакати: “Ні державному рекету!”, “Продаю нирку, щоб заплатити податок”, “Твої податки – їхнє майбутнє”.

Перед будівлею уряду Македонії учасники акції протесту поклали дрібні гроші, щоб, як вони наголосили, допомогти владі наповнити бюджет.

Законопроект передбачає, що з 1 січня 2015 року 35% від гонорару громадяни мають перераховувати на пенсійне забезпечення та страхування здоров’я. До цього часу самозайняті особи платили лише 10% податку на доходи фізичних осіб. Цей податок стосуватиметься усіх, що отримають гонорар, більший за мінімальну платню, розмір якої наразі складає 9,500 денарів (близько €155).

Організатори протесту кажуть, що зважилися на цю акцію, бо вже втратили надію, що влада їх почує. Новий закон, на думку протестувальників, не принесе значної користі державі, зате забере останнє у людей, які й так заробляють тільки на прожиття.

Окрім творчих і професійних спілок та неурядових організацій, до протесту долучилися і студенти, які виступають проти нещодавнього рішення уряду ввести обов’язкові державні іспити для всіх випускників вишів.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь