У Сербії триває страйк працівників освіти

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

23 грудня 2014. – У Белграді та найбільших містах Сербії триває страйк працівників освітянської галузі. Зупинено роботу деяких шкіл.

Представники учительських профспілок сьогодні почали акцію протесту о 12.05 у столиці на майдані Ніколи Пашича. На мітингу було ухвалено звернення до уряду Сербії та міністерства освіти. У більшості шкіл уроки тривають по 30 хвилин і менше, учителі погрожують повністю припинити проведення занять.

Утім, за словами міністра освіти Сербії Срджана Вербича, більшість шкіл у країні працюють у нормальному режимі. Міністр повідомив RTS, що відомство не дозволить зірвати закінчення семестру і залишити учнів без підсумкових оцінок, як погрожують представники профспілок.

Посадовець вважає дії профспілок незаконними, тож не збирається якось відповідати на претензії учителів.

Освітяни ж очікують, що незабаром до них приєднаються й інші школи країни. Представники профспілок обурені тим, що їм забороняють страйкувати.

Страйкарі вимагають скасувати 10-відсоткове зменшення платні працівникам освіти, внести зміни до порядку оплати праці і реформувати систему освіти у Сербії .

Батьки і чиновники нарікають, що через учительський страйк страждають учні. На це протестувальники відповідають, що такі заяви дуже лицемірні, особливо коли їх виголошують представники держави. Сербська влада ніяк не хоче подбати про вчителів, натомість вимагає, щоб учителі дбали про якість навчання. Учителі наполягають, що має щось робити і міністерство, і уряд, а не тільки вчителі.

Наразі невідомо, скільки ще триватиме страйк і чи доможуться освітяни від чиновників виконання своїх вимог. Утім, представники профспілок готові стояти стільки, скільки буде треба, щоб їх почули.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь