У ворожому оточенні: як в Ізраїлі виховують націю воїнів

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Армія оборони Ізраїлю (ЦАГАЛ) вважається однією з найсильніших армій світу. При цьому вона залишається справді народною – лише незначний відсоток ізраїльтян не служив у війську, а навмисно уникати служби взагалі ганебно.

В деякі, так звані елітні бойові частини конкурс призовників становить десятки осіб на одне місце. Як же в Ізраїлі добирають найкращих солдатів для найкращих частин? Ретельно.

Військовозобов’язаними громадяни Ізраїлю стають у 18 років, одначе підготовка до служби починається задовго до цього віку. Почнімо з того, що військова підготовка школярів здійснюється в рамках молодіжної організації ГАДНА (абревіатура слів «Молодіжні батальйони»). Щорічно старшокласники проходять двотижневі військові збори в польових таборах під керівництвом справжніх офіцерів і сержантів. На цей час школярі одержують армійську форму, беруть участь у заняттях з вогневої, стройової, фізичної, медичної підготовки. Після зборів учні проходить атестацію, і за результатами всіх тестів командування робить висновки про рівень підготовки й доцільність використання в тих чи інших частинах.

Юнаки й дівчата, які прагнуть потрапити в якісь конкретні війська, намагаються окремо готуватися за обраним фахом. Скажімо, охочі стати розвідниками вчать арабську мову, бойові мистецтва опановують кандидати в спецпідрозділи тощо. Підлітки можуть добровільно пройти тестування на придатність до служби в певних родах військ. Наприклад, тричі на рік можна пройти тестування у повітряно-десантних військах і силах спеціального призначення. Кандидати протягом 5-7 днів мають витримати важкі навантаження майже без їжі, практично без сну, з багатьма вправами й завдання у складних психологічних умовах.

У віці 13-15 років підлітки мають змогу вступити до кадетських навчальних закладів Сухопутних військ, ВПС і ВМС. Після закінчення таких коледжів кадети служать в армії за отриманим фахом, а після цього можуть вступати в університети.

У 18 років усіх громадян обох статей призивають в армію. Усі вони проходять початковий курс підготовки. Усі військові спеціальності діляться на бойові й тилового забезпечення. У бойових частинах підготовчий курс триває півроку, в тилових – один місяць. Після закінчення курсу боєць одержує індекс бойової підготовки, який може підвищуватися проходженням додаткових курсів чи попередньою підготовкою.

Далі триває кількамісячний курс спеціальної підготовки. Потім дехто вчиться на сержанта, а найкращих випускників сержантських курсів можуть направити на офіцерські курси. Отже, кандидат на офіцерське звання має пройти всі етапи бойової підготовки тривалістю від одного до півтора років. До потенційних кандидатів висуваються жорсткі вимоги: обов’язково повна середня освіта, високі показники інтелектуального й фізичного розвитку, що оцінюється майже за 30 параметрами, придатний стан здоров’я, наявність рекомендацій від командирів.

Тривалість навчання на офіцерських курсах варіюється від 6 місяців для командирів піхотних взводів до 20 місяців для офіцерів флоту. У Військово-повітряній академії пілоти вчаться взагалі 3 роки й після навчання дістають не лише офіцерське звання, а й вищу освіту.

Навчання на офіцерських курсах характеризується високою інтенсивністю і потребує від курсантів великих моральних і фізичних зусиль. Тих, хто не виконує вимог, негайно відраховують. Слід зазначити, що весь процес навчання нерозривно пов’язаний з виконанням реальних бойових завдань, де на практиці закріплюються теоретичні знання.

Дівчата служать на рівних з хлопцями. Донедавна існувала окрема навчальна база жіночого корпусу, але з 2001 року дівчата проходять навчання на загальних підставах. З курсантів обох статей формуються роти й батальйони змішаного складу.

Молоді офіцери надалі постійно вдосконалюють і поглиблюють свої знання і вміння в численних навчальних закладах: майбутні командири рот – у Командно-тактичному коледжі, кандидати на комбатів – у Командно-штабному коледжі, також багатьох офіцерів відряджають на навчання у цивільні університети.

Уся ця доволі проста, але багатоступенева безперервна система постійного військового навчання призвела до того, що Армія оборони Ізраїлю упевнено протистоїть оточенню не надто дружніх, а часом і відверто ворожих держав.

Євген Шкодун

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь