«Велика українська енциклопедія» як національна ідея

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

18 жовтня 2017 року у Всеукраїнському прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Створення енциклопедій у сучасному інформаційному просторі».

Організатор – державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво». У заході взяли участь перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак; академік НАН України, голова редакційної колегії Великої української енциклопедії Вадим Локтєв; академік НАН України Микола Жулинський; академік НАН України Валерій Смолій; академік НАН України Ярослав Яцків.

Більше 60 учасників із Києва, Дніпра, Львова, Чернігова, Ніжина, Ужгорода, Полтави та інших міст України обговорили прикладні проблеми функціонування енциклопедичного простору України та ознайомилися із концептуальними засадами та практичними результатами створення «Великої української енциклопедії» – першої універсальної енциклопедії за доби незалежності України.

«Проект «Велика українська енциклопедія» – це виклик перед українською нацією, яка має дати відповідь, чи є у неї інтелектуальний потенціал; показати світові і, передусім, українцям, що вони здатні подивитися на все, що їх оточує, українськими очима, а не московськими чи європейськими. Цей виклик ми прийняли і відповідь буде гідна», – зазначив у вітальному слові Богдан Червак, перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

«Велика українська енциклопедія» – трансмедійний національний широкомасштабний видавничий проект, що реалізується на трьох взаємопов’язаних платформах, тож має три версії:

  • Друковане багатотомне видання (передбачено опублікувати понад 30 томів «ВУЕ» до 2026 року)
  • Портальна версія е-ВУЕ
  • Інформаційні сторінки у соціальних мережах
  •  

    Метою проекту «Велика українська енциклопедія» є збереження, узагальнення, систематизація наукових знань про розвиток людської цивілізації та світ, у якому вона існує; приділення особливої уваги внескові України у світову історію та культуру.

    Як зазначила Алла Киридон, доктор історичних наук, професор, директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»: «Велика українська енциклопедія» – універсальне багатотомне систематизоване видання, що міститиме понад 80 тис. термінів; сучасний довідковий он-лайн-сервіс з відповідним інструментарієм та навігацією. Це візитівка України, елемент престижу й авторитету держави, мірило розвиненості суспільства, культури, цивілізаційного рівня нації. Ми створюємо енциклопедію тому, що небайдужі до справи нашої держави, до інтелекту нашої держави, до інформаційного продукту, бо Велика українська енциклопедія в умовах інформаційної війни – це справді потужний інформаційний продукт, який створює не одна установа, а створює спільнота».

    Олена Скаченко

    Happy
    Happy
    0 %
    Sad
    Sad
    0 %
    Excited
    Excited
    0 %
    Sleepy
    Sleepy
    0 %
    Angry
    Angry
    0 %
    Surprise
    Surprise
    0 %

    Average Rating

    5 Star
    0%
    4 Star
    0%
    3 Star
    0%
    2 Star
    0%
    1 Star
    0%

    Залишити відповідь