Відбувся другий тур виборів президента Хорватії

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

12 січня 2015. – Очевидно, у Хорватії вперше буде президент-жінка. Соціал-демократа Іво Йосиповича змінить на посаді голови держави представниця Хорватської демократичної спілки Колінда Грабар-Кітарович.

Кандидатка від правоцентристської ХДС Колінда Грабар-Кітарович – колишній міністр закордонних справ в уряді Іво Санадера, депутат парламенту, посол у США і помічник Генерального секретаря НАТО. За попередніми даними, у другому турі вона одержала 50,74% голосів виборців, у той час як чинний президент Іво Йосипович здобув 49,26%. Явка виборців на дільниці склала трішки більше 58%, що на 12% більше за показник першого туру, який відбувся 28 грудня минулого року.

Іво Йосипович вже оголосив про свою поразку на виборах і привітав суперницю з перемогою.

“Мікроскопічна” різниця у результатах кандидатів як у першому, так і в другому турах виборів дає підстави політологам стверджувати про значну розділеність хорватського суспільства. Експерти вважають, що політична активність громадян буде підвищуватися, зважаючи на те, що скоро у країні мають відбутися і парламентські вибори.

Досить активна передвиборча кампанія запам’яталася тим, що “умовні праві” (Грабар-Кітарович і ХДС) звинувачували “умовних лівих” (Йосиповича і СДП) у зраді національних інтересів та комуністичному минулому. Йосипович же і його команда наполягали, що вибір Грабар-Кітарович поверне країну у часи Вітчизняної війни, злочинної приватизації та згортання прав людини.

UP

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь