Сербська влада ніколи не відмовлялася від “великосербства” – історик

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

21 листопада 2014. – Історик Новак Аджич у коментарі для чорногорського сайту Portal Analitika заявив, що сербська владна еліта ніколи не відмовлялася від “великосербської” імперіалістичної політики, тож заяви міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича не викликають здивування.

“Вихід на Адріатику завжди був першочерговою метою “великосербської” політики. Тому останні заяви міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича не дивують нікого, хто знайомий з історією сербської політики – від ідей Ілії Гарашанина до меморандуму SANU і сьогодення. Це насправді імперіалістична політика, якої до цього часу не зреклися ні владна еліта, ні інтелектуальні і політичні кола, ні провідні національні інституції Сербії”, – каже Аджич.

Історик зазначає, що ці політичні гравці претендували і претендують не тільки на чорногорське узбережжя, але й на хорватське та албанське.

“Воєнна політика усього ХХ століття була підпорядкована меті виходу і закріплення на Адріатичному морі. З цією метою було підпорядковано території чорногорські, хорватські та албанські”, – наголошує науковець.

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич у Брюсселі на конференції з нагоди створення Адріатично-Іонійського макрорегіону заявив, що стратегічна мета Сербії – вихід до Адріатичного моря.

Після конференції журналіст газети Večernіj list запитав Дачича, чи не вважає він свою заяву недоречною, на що міністр взявся відповідати, що, мовляв, його слова не мають стосунку до Хорватії.

“Це не пов’язано з Хорватією. Сербія мала вихід до моря у своїй історії, і завжди за це боролася. Я хотів лише сказати, що Сербія зараз – єдина країна Адріатично-Іонійського регіону, що не має виходу до моря”, – повідомив Дачич.

Чорногорці вбачають у цій заяві претензії до територіальної цілісності і незалежності Чорногорії. Такі заяви небезпечні ще й тому, що в Чорногорії традиційно сильна просербська “п’ята колона”. Якщо ж Сербія не має змоги заявити претензії на хорватську територію, адже Хорватія – член НАТО і ЄС, то залишається Чорногорія – так вважають чорногорські експерти.

У висловлюваннях “сербського Лаврова” насторожує ще й нотка образи на весь світ за те, що “тільки Сербія не має виходу до моря”. “Великодержави” зазвичай і починаються з накопичення буцімто “історичних кривд”. З цього виріс Райх Гітлера, про це зараз розказує агресор-Росія…

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь