Вірменія капітулює, Московія вводить у Карабах «миротворців»

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Путін, Алієв і Пашинян підписали угоду про припинення війни в Нагірному Карабасі.

Про це інформує “Політика”.

Згідно з документом, азербайджанська армія зупиняється на зайнятих позиціях, Вірменія повертає Азербайджану Кельбаджарський район (до 15.11) і Лачинський район (до 1.12), залишаючи за собою Лачинський коридор (шириною 5 км без Шуші), Агдамський район і території в Газахському районі.

Бойові дії припиняються з 10 листопада. Уздовж лінії зіткнення і Лачинського коридору мають виставити “миротворчий контингент” — 1960 військовослужбовців РФ, 90 БТР, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Азербайджан гарантує безпеку руху Лачинським коридором громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

Умови припинення війни “невимовно болючі”, але це “найкраще можливе рішення ситуації, що склалася”, заявив Пашинян, і прийняв він його “у результаті глибокого аналізу військової ситуації”. “Це не перемога, але й поразки не буде, поки ви не визнаєте себе переможеним. Ми ніколи не визнаємо себе переможеними”, — написав у ФБ Пашинян.

Алієв назвавдоговір історичним і висловив впевненість, що він призведе до тривалого миру й покладе край кровопролиттю. За словами Алієва, Туреччина і московія будуть спільно здійснювати миротворчу діяльність у Карабасі.

“Військова фаза закінчується і ми переходимо до політичного врегулювання. Це максимально вигідний для нас варіант. Це фактично військова капітуляція Вірменії”, — сказав Алієв у зверненні до нації.

Після оголошення про укладення домовленості в Єревані спалахнули протести. Протестувальники увірвалися до будівлі уряду Вірменії. Вони ламають двері, б’ють вікна, зірвали табличку з кабінету Пашиняна. Поліція не застосовувала силу й намагалася заспокоїти мітингувальників.

@politneo

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у відеозверненні до народу пояснив, чому перемир’я з Азербайджаном не було укладено 27 вересня, коли почалася активна фаза бойових дій.

“Перемир’я не було укладено на початку військових дій, бо передбачало передачу Азербайджану семи районів навколо Нагірного Карабаху. Ми вірили, що зможемо досягти, щоб не ми були зацікавлені в припиненні вогню. На жаль, цього не сталося”, — сказав Пашинян.

При цьому він визнав, що угоду підписав за рекомендацією військових.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %