Встановлено, що росіяни готували теракти не тільки в Чорногорії, а й у Молдові

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Таємну операцію зі зміни чинної молдовської влади за участі заарештованого за підготовку теракту в Чорногорії громадянина РФ Владіміра Попова готували на літо 2014 року.

Про результати розслідування причетності Попова до підготовки терактів у Молдові пише чорногорське видання portalanalitika.me. За інформацією видання, таким чином Кремль планував не допустити підписання угоди про асоціацію Молдови і Європейського Союзу.

Портал “Аналітика” стверджує, що ті самі особи, які готували терористичні акти під час парламентських виборів у Чорногорії 16 жовтня 2016 року, готували такі самі операції на 27 червня 2014 року. Планів було кілька: від організації громадянських протестів, повстання у Гагаузії, формування парамілітарних груп, спроби підкупу депутатів парламенту, які мали блокувати ратифікацію угоди.

Саме в той час, пише видання, у Молдові вигулькнув Владімір Попов. В країну він прибув 30 травня 2014 року. Молдовська контррозвідка зафіксувала його активні пересування між Кишиневом, Тирасполем і Комратом. Як стверджується, Попов брав участь у зустрічі декількох відомих проросійських діячів за метою організації протидії асоціації з ЄС. Міхаіл Гарбуз, лідер партії “Патріоти Молдавії”, Міхаіл Формузал, тодішній башкан Гагаузії, єпископ Марчел, професор Вячеслав Перію планували перебрати владу в Молдові й створити Молдовську федерацію зі складом: Кишинівський регіон, Бельцький регіон, Гагаузія і Придністров’я.

У кінці червня 2014 року молдовські спецслужби заарештували учасників підготовки таємних операцій Васілія Мавроді, Дмітрія Кузнєцова і Вячеслава Крума (цього затримали під час спроби втекти до Румунії). Усіх трьох згодом було засуджено до 5 років позбавлення волі.

Попова молдовські правоохоронці затримати не змогли, але за інформацією спецслужб, метою його діяльності було блокування підписання або ратифікації угоди про асоціацію Молдови і ЄС. Встановлено, що на час перебування у Молдові Попов був співробітником ГРУ МО РФ.

Видання вважає участь російського громадянина Попова, який активно діяв у Молдові, важливим доказом залученості Кремля до подій в Чорногорії. “Це очевидні докази дій Москви щодо держав, які не бажають коритися вказівкам «великого брата» зі сходу”, – пише видання.

Спеціальна прокуратура Чорногорії звинуватила російських громадян Владіміра Попова й Едуарда Широкова (Шишмакова) в створенні кримінальних груп з метою організації заворушень під час виборів 16 жовтня 2016 року в Чорногорії.

Раніше “Український простір” писав про те, як Росія намагається протидіяти вступу Чорногорії до НАТО.

Володимир Криницький

* * *

Стежте за новинами на нашій сторінці у Facebook, Twitter і VK.com. Поділіться цією новиною з друзями!

Ви можете повідомити нам новину, надіслати свою статтю або стати блогером чи вести колонку на сайті «Український простір». Пишіть нам: ukrnetinfo@yahoo.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь