Вибори в Словаччині: цілковиті несподіванки

Чинний прем'єр-міністр Роберт Фіцо.
0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

У Словаччині 5 березня відбулися парламентські вибори, результати яких фахівці вже називають найнесподіванішими за весь час незалежності.

Чинний прем'єр-міністр Роберт Фіцо.
Чинний прем’єр-міністр Роберт Фіцо. Фото – Hospodárske noviny

Відповідно до попередніх результатів, 14 представників у парламенті, що складається зі 150 осіб матиме “Народна партія “Наша Словаччина” проросійського політика Маріана Котлеби, повідомляє газета Hospodárske noviny.

До парламенту з результатом майже 7% пройшла також популістська партія SME (Ми) – вона отримає 11 мандатів.

Загальну перемогу на виборах здобула партія чинного прем’єра Роберта Фіцо з результатом 28,3%, що дає їй змогу провести 49 депутатів до парламенту. Але провладна політсила здобула значно меншу підтримку виборців, ніж розраховувала з огляду на передвиборні опитування громадської думки – сформувати більшість у парламенті їй не вдасться. І це при тому, що ще восени партію Фіцо підтримувало понад 40% виборців, а перед самими виборами соціологи казали про 35-38%.

Друге місце посіла ліберальна євроскептична партія Свобода й Солідарність (SaS) – її результат становить 12,1% голосів виборців (21 депутат).

Далі йдуть блок Ol’ano+Nova (11%), словацькі націоналісти SNS (8,6%), партія угорської меншини Most-Híd (6,5%) та партія #Siet (5,6%).

Hospodárske noviny
Hospodárske noviny

Прем’єр-міністр Словаччини соціал-демократ Роберт Фіцо планує залишитись на посаді на третій термін і вважає, що має 5 партій-союзників для створення коаліції політичних сил.

Під час передвиборчої кампанії Фіцо заявляв, що не погодиться на квоти щодо мігрантів, які намагається запровадити Європейський Союз. Очільник уряду вважає, що мігранти-мусульмани не можуть інтегруватися в католицьке суспільство й будуть загрозою безпеці країни.

Словацькі націоналісти, якими нещодавно лякали і словацьке суспільство, і Європу, за результатами виборів – особливо ж на тлі мало не фашистської “Нашої Словаччини” – видаються цілком центристською партією, чию участь у потенційній коаліції, схоже, вже всі сприйняли як факт. При цьому навіть лідер націоналістів Андрей Данко заперечує можливість співпраці з партією Маріана Котлеби, як і з проугорською Most-Híd, хоч вона й робить ставку на порозуміння зі словацькою більшістю і конструктивну побудову спільного майбутнього.

Hospodárske noviny
Hospodárske noviny

За таких результатів сформувати стабільну парламентську більшість буде досить важко, тож Словаччину може чекати тривала коаліційна криза і як наслідок – нові вибори, пише Нора Слишкова для Рravda.sk.

Поки що головну роль відіграватиме президент країни Андрей Кіска, який вже змінив свої плани й відмовився від найближчих закордонних візитів задля врегулювання ситуації всередині країни.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь