Євстратій Зоря спростував російський фейк про несправжність томосу

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Томос про автокефалію української церкви набув чинності 6 січня, що засвідчено підписом Вселенського патріарха.

Архієпископ Євстратій. Фото: Укрінформ

Сумніватися у дійсності документа означає підозрювати Варфоломія у неправді, заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

“Технічно Томос – це рішення Вселенського Патріарха та Святого і Священного Синоду про автокефалію, внесене у відповідний Кодекс. Грамота, передана у неділю, 6 січня, – публічна офіційна копія для України. Саме про це сказано в Томосі наприкінці: “цей Патріарший і Синодальний Томос, написаний і підписаний у Кодексі нашої Великої Христової Константинопольської Церкви, вручений у ідентичній копії Блаженнійшому предстоятелю Святійшої Церкви України кир Епіфанію і Його Високоповажності Президенту країни пану Петру Порошенку”. Дата на публічній копії для України – рік 2019, місяця січня, 6 числа. Отже, ставити під сумнів дійсність Томосу на тій підставі, що там поки що немає підписів синодальних митрополитів – означає підозрювати Вселенського патріарха у публічному неправдомовстві. Адже Його Всесвятість поставив підпис на грамоті, засвідчуючи, що в Кодексі Патріархату відповідне рішення вже написане і підписане”, – підкреслив Зоря.

За його словами, те, що Томос набув чинності саме з 6 січня, засвідчене не лише і не стільки підписом Вселенського патріарха Варфоломія (хоча сам по собі цей підпис вже робить грамоту-копію дійсною), скільки літургійним співслужінням з митрополитом Епіфанієм як предстоятелем помісної церкви.

“Тож не слід, як це зараз кинулися робити у російських засобах масової дезінформації, намагатися у технічній деталі знайти чергову зачіпку, щоби повторювати: “Це неправильні бджоли і вони дають неправильний мед”. Бо російським ЗМІ брехати – як дихати. І після того, як 9 січня розпочнеться чергова сесія Синоду і його члени поставлять також підписи під грамотою, – не буде нічого дивного, якщо вони придумають ще якусь брехню, щоби далі доводити, що “автокефалія не справжня”, – зазначив Зоря.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь