Акцизи на тютюн за 7 років у 7 разів збільшили надходження у держбюджет

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

7 квітня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день здоров’я. А громадські організації 194-х держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), зокрема й України, цього дня особливу увагу звертають на проблеми здорового способу життя та питання з захворюваністю, пов’язані зі шкідливими звичками, такими, як, приміром, тютюнокуріння.

Адже куріння щорічно призводить майже до 6 мільйонів випадків смертей, із яких понад 5 мільйонів трапляється серед споживачів і колишніх споживачів тютюну, і більше 600 000 – серед некурців ( з них 170 000 – діти), котрі стають жертвами так званого пасивного куріння, тобто впливу вторинного тютюнового диму. Отож кожні 6 секунд через вживання тютюну помирає приблизно одна людина, а це фактично кожен десятий випадок передчасної смерті серед дорослих людей.
«Завдяки скоординованим діям громадськості, зокрема Коаліції за вільну від тютюнового диму Україну, було внесено прогресивні зміни до українського законодавства у контролі над тютюном, котрі були спрямовані на скорочення споживання тютюну. Нам вдалося звільнити громадські й робочі місця від диму; заборонити рекламу й спонсорство тютюнових виробів; започаткувати нове маркування упаковок сигарет, на яких з’явились графічні попередження про шкоду куріння; у 12 разів підвищити акцизи на тютюнові вироби з 2007 р., причому доходи у держбюджет зросли у 7 разів», – зазначає Андрій Скіпальський, керівник Центру контролю над тютюном (ГО «Життя»).

Відтак, низка означених заходів принесла вже принесла чималі результати. Приміром, за даними опитування домогосподарств, які щорічно проводить Держстат, кількість курців серед населення України (без урахування тимчасово окупованої території Криму) скоротилася з 7,68 млн. осіб у 2013 році до 7,25 млн. таких осіб у 2014 році. Загалом за шість років (2008-2014) поширеність тютюнопаління серед населення України (віком від 12 років і старше) скоротилася з 25,6% до 20,9%.

«Зменшення поширеності тютюнокуріння також призводить і до скорочення захворюваності: наприклад, кількість осіб, які в згаданому опитуванні домогосподарств повідомили, що хворіють на хронічний бронхіт або емфізему легенів, скоротилася за останній рік на 12%. За даними Держстату, у 2008-2013 роках суттєво скоротилася і смертність від пов’язаних з тютюнокурінням хвороб, наприклад, на 29% зменшилася кількість смертей від атеросклерозу, на 42% – від туберкульозу органів дихання», – стверджує Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Отож важливо й надалі запроваджувати кращу світову практику для подальшого зменшення поширеності залежності від цигарок. До речі, найближчим часом Україні необхідно виконати вимоги Угоди про асоціацію з ЄС і Директиви 2014/40/ЄС, тобто підвищити акцизи на тютюнові вироби та змінити маркування сигаретних упаковок, збільшивши площу попереджень про шкоду куріння, а також провести низку інших життєво необхідних заходів.

«Наразі ми працюємо над затвердженням Українського національного плану дій щодо боротьби з хворобами неінфекційного походження. До Плану включені заходи щодо зменшення поширеності куріння, адже саме це положення є одним із 9-ти глобальних цілей, зазначених у Доповіді ВООЗ щодо ситуації в сфері неінфекційних захворювань у світі 2014 р.», – зазначає Наталія Король, керівниця відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями Бюро ВООЗ в Україні.

Ігор Галущак

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь