«Жандарм третього світу»: Росія повернулася до експорту військової сили для підтримки диктатур

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Російські ЗМІ й ура-патріоти активно звинувачують США в привласненні собі ролі “світового жандарма”. При цьому вона прагнуть приховати, що першим світовим жандармом була саме Росія.

Власне, через Росію і з’явився такий термін. Розгони польських заворушень 1830-х років, допомога європейським країнам у придушенні “Весни народів” 1848 року зробила Росію на чолі з Миколою І “жандармом Європи”. Цей влучний вислів підхопив Карл Маркс. Жорстока боротьба з польським повстанням 1860-х та національно-визвольними рухами в імперії кінця ХІХ ст. тільки закріпили цю прикру характеристику за російською монархією, а радянська історіографія і пропаганда усіляко наголошувала на деструктивній ролі Російської імперії в в тогочасному світі. Таким чином Росія стала першим світовим жандармом.

Радянський Союз продовжив традицію допомагати диктаторам боротися зі своїми народами – або скидати правителів і ставити своїх прибічників. Тож незважаючи на офіційний осуд, радянська політика анітрохи не цуралася участі в таких операціях. Слід зазначити, що й політичний тероризм як такий розвинувся винятково завдяки росіянам і Радянському Союзу – КДБ використовував терористів з надзвичайним розмахом.

Після нетривалої паузи повернулася до ролі “жандарма” й сучасна путінська Росія. Підтримка сербського націоналістичного режиму в його війнах проти Хорватії, Боснії, Косова, придушення Кавказу, активне втручання в справи Африки й Близького Сходу, аж до відкритої участі у сирійській війні на боці Асада – це все свідчення повернення Росії до своєї давньої політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шаміль Басаєв: Росіяни бомбардують наші села – це не тероризм?

Найсвіжіший факт: найманці з російських військових компаній беруть участь у придушенні антиурядових протестів у столиці Судану Хартумі.

Про це пише з посиланням на представників опозиції газета The Times.

Раніше повідомлялося, що в Судані діють бійці ПВК Вагнера, пов’язаного з близьким до Путіна підприємцем Євгеном Пригожиним.

Протести в Судані пов’язані з невдоволенням громадян президентом Омаром аль-Баширом, який керує країною майже 30 років.

У 2017 і 2018 роках аль-Башир, який перебуває у міжнародному розшуку через звинувачення у геноциді і злочинах проти людяності, відвідував Росію, де обговорював з Путіним “співпрацю між країнами”.

Лише у ХХІ ст. Росія вже брала чи бере участь у близько десяти конфліктів, скрізь приносячи розруху й смерть. При цьому російська публіка свято вірить, що “світовий жандарм” – це США, а Росія – миролюбна країна, яка просто всіх захищає від зла.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь