«Герой Новоросії» удома в Сербії заборгував усім землякам тисячі євро

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Балканська служба “Радіо Свобода” провела розслідування про справжнє обличчя відомого “героя Новоросії”, сербського снайпера “ДНР” Деяна Берича.

“Український простір” переклав сюжет українською і знайомить з ним наших читачів.

Деян Берич походить з села, яке називається Путінці – трохи більше 2000 жителів. Деян Берич – сербський найманець так званої “Донецької народної республіки”.

Зараз він – справжня зірка російського телебачення: уже знято багато пропагандистських сюжетів про те, як сербський снайпер допомагає дітям Донбасу. У Донецьку Берич уже навіть представив свою книжку.

Але багато людей знають Деяна зі зовсім іншого боку.

У рідному селі стверджують, що він на війну в Україну поїхав не через моральні, а через фінансові міркування і страх.

“Якось він працював, а потім набрався боргів, поїхав працювати у Росію, щоб їх виплатити”, – каже один сусід.

“Було б непогано, щоб нарешті приїхав. Може, поверне борг”, – міркує інший.

Берич мав у Сербії кілька фірм. Про те, що підприємництво не дуже вдало пішло, свідчить те, що рахунки й майно двох його фірм заблоковано.

“Радіо Свобода” знайшло колишнього приятеля Берича, який живе у Белграді.

“Донедавна ми були близькими друзями, часто разом ходили на риболовлю”, – каже Влада Павлович, який стверджує, що Берич заборгував йому 12 тис. євро.

Повернув трохи більше половини, а потім поїхав в Україну – і відтоді жодного євро.

“Ми листувалися. Він постійно казав: «Буде, буде якось». Я дивувався: «Як це – буде? Тобі ж платять!» «Ні, мені не платять, ну, платять копійки, яких 200 євро, на які маю жити місяць»”, – розповідає Влада.

З подальшої розповіді стає зрозуміло, навіщо насправді терористи “ДНР” збирають так звану “гуманітарну допомогу”.

“Я питаю: «А як же ти мені повернеш борг?» «Знаєш, є тут варіанти, тут певні гуманітарні проекти, «на дітей Донбасу», те-се, збираємо гуманітарну допомогу, розподіляємо, залишаємо й собі, тож я тут розберуся, наскладаю певну суму, якось буде. Тільки не треба публічно розказувати, писати на мій профіль, бо мені ж ніхто нічого не дасть“, – оповідає пан Павлович деталі свого листування з “героєм Новоросії”.

У самих же Путінцях на згадку про Берича здебільшого хитають головами.

“Набрався забагато боргів, через те й утік”, – каже Небойша Чуїч, сусіда Берича.

За словами жителів Путінців, Деян Берич востаннє відвідував своє рідне село 2015 року. Сербська влада мала б взяти це до уваги – у відповідь на заяви українського посла Александровича президент Сербії Вучич сказав, що Сербія все відстежує і всіх карає. Тим часом Берич приїхав у Сербію і виїхав звідти вільно, без наслідків. Це при тому, що закон про покарання сербських громадян, які беруть участь у війнах за межами країни, діє ще з 2014 року.

Деян Берич уже якось опинявся в полі зору нашої редакції. Доказів його провини достатньо, як і провини інших найманців, дані про яких оприлюднила СБУ. Але сербську владу, схоже, цікавить трохи інше.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь