Відомий письменник розповів, як хорвати сприйняли «Славу Україні» Віди й Вукоєвича

0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

“Слава Україні” – ці слова хорватського футболіста після перемоги над збірною Росії облетіли весь світ.

ФІФА покарала Домаґоя Віду попередженням, що викликало хвилю обурення серед українців. Огнєна Вукоєвича звільнили з роботи в збірній Хорватії. А як хорвати ставляться до Віди, Вукоєвича й “Слави Україні”?

“Радіо Свобода” поцікавилося думкою Зорана Жмирича про вчинок Домагоя Віди й Огнєна Вукоєвича, що його так неоднозначно сприйняли скрізь, крім, мабуть, України. Сьогодні матеріал про це вийшов в ефір на сайті.

Втім, відповідь Жмирича на запитання значно ширша, тож ми наведемо її повністю – тут.

“Проблема політичних висловлювань у спорті присутня здавна. Сприймаємо ми їх залежно від того, з ким солідарні. Нам симпатичні Сміт і Карлос, які одержують свої олімпійські медалі в шкарпетках, схиляють голови під час виконання гімну й піднімають кулаки в чорних рукавичках. Не менш симпатична кампанія спортсменів з усього світу за звільнення Тибету – перед Олімпіадою у Китаї. З іншого боку, багатьох не влаштовують останні політичні прояви в Росії.

Віду й Вукоєвича покарали, бо за правилами ФІФА на світовому чемпіонаті немає місця політиці. Натомість ФІФА не бачить проблеми в тому, що Гвардіола носить жовту стрічку під час матчів на знак підтримки політичних в’язнів у Каталонії. Віда й Вукоєвич не один рік грали в київському «Динамо», жили серед українців у час, коли Росія окупувала частину їхньої землі, відчувають солідарність з Україною і це показали.

Зоран Жмирич в ефірі програми Василя Зими на “Еспресо ТБ”

У ставленні до висловлювань Віди й Вукоєвича думки хорватів розділилися. Частина вважає, що нерозумно дратувати росіян, перебуваючи в Росії. До того ж, російські журналісти пишуть, що тепер хорватські вболівальники не почуватимуться у безпеці, бо російські фанати страшенно розлючені. Частина хорватів справді вважає, що політиці не місце на спортивних змаганнях. Дехто доходить до того, що згадує аж Бандеру й події Другої світової.

Інші вважають Віду й Вукоєвича хоробрими хлопцями, які не зважають на обставини й керуються серцем. Кажуть, що вони мають повне право після матчу висловити свою думку: на полі 90 хвилин вони – частина збірної, після ж гри мають особисту волю бути тим, ким заманеться.

Найбільша проблема в тому, що всі згодні: це – політичні заяви. Одначе я думаю ось про що: якби Росія не окупувала Криму, така заява не була б політичною і навколо неї не було б ніякого галасу. Але це сталося. Росія – окупант в Україні, і тому ці висловлювання – політичні, і тому проблема не в словах хорватських футболістів, а в подіях, які їм передували – і які більшість воліє не згадувати, бо так політично мудріше. Але що мудріше, і що правильніше – це запитання, і випливає воно з такого факту: ФІФА, яка критикує заяви Віди й Вукоєвича, ухвалила політичне рішення залишити Росію господарем Чемпіонату світу, хоча Росія захопила частину чужої території.

Слід нагадати, що в тому самому виді спорту – у футболі – Югославія кваліфікувалася на Євро-92 з першого місця в групі, але через військовий напад на Хорватію їй заборонили участь у змаганнях. На Євро замість Югославії потрапила Данія, яка в підсумку й стала європейським чемпіоном. Замість того, щоб так само ставитися до Росії, ФІФА залишає РФ господарем світової першості. Це – значно більший, важчий і контроверзійніший політичний меседж, ніж той, який послали Віда і Вукоєвич”.

Зоран Жмирич, письменник
Хорватія

ДО ТЕМИ:

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %