Балканський оглядач / 19 травня 2019 року

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

У цьому випуску Балканського оглядача говоримо про таке:

Відомий хорватський письменник представив нову книжку
Аеропорти Анкари й Анталії виправили написання назви столиці України
Серби вважають ворогом номер один Хорватію


 

Хорватський письменник Зоран Жмирич представив у Рієці свою нову книжку «Калейдоскоп».

Жмирич – автор роману «Блокбастер», що торік вийшов українською у харківському видавництві «Фабула». Восени минулого року в Загребі видали ще один його роман – «Пацієнт з дев’ятнадцятої палати», присвячений болісному відлунню югославських воєн першої половини дев’яностих років двадцятого століття.

«Калейдоскоп» – збірка оповідань про різних людей, що їх автор зустрічав здебільшого в рідному місті. Він зауважує, що кожна людина під час зустрічі здається таким барвистим візерунком, який бачиш у калейдоскопі. Але варто статися якійсь події, пролунати слову – і візерунок змінюється, різнобарвні цятки розсипаються і вже складаються зовсім інакше.

Усі ці складні комбінації людських рис і характерів і намагався показати Зоран Жмирич у своїх оповіданнях.

 

Аеропорти турецьких міст Анкари й Анталії змінили написання назви Києва.

Про це повідомив посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

Ще два аеропорти Туреччини – в Анкарі та Анталії, приєдналися до кампанії #CorrectUA і відтепер #KyivNotKiev”, – повідомив посол у твіттері.

А один з найбільших міжнародних аеропортів світу – стамбульський аеропорт імені Ататюрка – почав використовувати українську транслітерацію назв Києва, Харкова, Львова й Одеси ще в березні цього року.

 

Сербський Інститут європейських досліджень намагався дізнатися, які з країн ЄС серби вважають дружніми, а які – ворожими.

Понад 60 відсотків опитаних вважають, що Сербія має багато користі від взаємин з ЄС. При цьому за вступ Сербії до Євросоюзу висловлюється менше половини громадян – 48 відсотків. Тридцять п’ять відсотків – проти.

Найбільшими друзями серед країн ЄС серби вважають Грецію, Німеччину, Іспанію та Італію.

При цьому Греція вважається дружньою через православну віру. А от Німеччина – омріяна країна, де більшість сербів хотіла б жити й працювати.

А от запеклий ворог серед країн ЄС уже давно той самий. Це, звичайно, Хорватія. Причини тому – воєнні травми, нерозв’язані проблеми двосторонніх стосунків між країнами і елементарна заздрість.

На другому місці серед недругів – Велика Британія. По-перше, через її підтримку незалежності Косова, а по-друге – через слабку обізнаність сербів з цією країною, адже потрапити туди – мабуть, найскладніше з усіх країн ЄС.

Через Косово значна частина громадян Сербії вважає ворожою країною і Німеччину.

Науковці стверджують, що існує пряма залежність між тим, як про певну країну говорять ЗМІ і політики – і як до неї ставляться громадяни. Що негативніша картинка на телебаченні і в промовах високопосадовців, то більшим ворогом країну вважають громадяни.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %