Анатомія путінської Росії. Цієї книжки не перекладуть російською

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Щойно побачив світ український переклад книжки відомого шведського журналіста Калле Кнійвіля “Люди Путіна. Мовчазна більшість Росії”.

Книжка шведською, фінською і есперанто видана 2014 року, того ж року визнана найкращим фаховим виданням у Фінляндії.

Калле Кнійвіля, якого в Україні вже знають за книжкою “Крим наш. Повернення імперії“, дослідженням природи кримської анексії, під час поїздок Росією намагався зрозуміти, чому росіяни масово голосують за Путіна, чому так мовчки й бездумно підтримують його.

Зважаючи на досить тверезі й об’єктивні оцінки “людей Путіна”, очевидно, що в Росії цій книжці з’явитися не судилося. Українські ж читачі мають змогу прочитати її рідною мовою – завдяки перекладачам Петрові Паливоді, Андрієві Яновському, Володимирові Гуртовенку, Іванові Нечесу, Олександрові Грищенку, Олені Пошиваній і Михайлові Лінецькому.

Ось що автор пише в передмові до українського видання: “1 січня 2017 року Володимир Путін розпочав свій 17-й рік як фактичний правитель Росії. Якщо не станеться нічого несподіваного, він зможе залишитися президентом країни до 2024 року. Але саме несподівані речі останнім часом відбуваються в Росії. Абсолютно неочікуваною була, наприклад, анексія Криму, яку Росія здійснила в березні 2014 року.

Про це йдеться в моїй другій книзі «Крим наш», яка в 2016 році вийшла українською мовою. Я радий, що українські есперантисти тепер вирішили перекласти українською також цю, мою першу книгу, у якій йдеться про пересічних росіян, які підтримують Володимира Путіна. Українські читачі, очевидно, набагато краще знають ситуацію в Росії, ніж громадськість у більшості інших країн світу. Проте я сподіваюся, що ця книга дасть їм деякі додаткові ракурси з точки зору скандинавського журналіста.

Легко зрозуміти військове втручання Росії спочатку в Криму, потім на сході України, а останнім часом в Сирії в рамках зміни парадигми, що зараз відбувається в російській політиці. Авторитарні системи, такі як в Росії, завжди тримаються на трьох китах: грошах, брехні та насильстві. Коли економіка працює добре, не потрібно багато брехні та насильства, щоб більшість людей зберігала спокій. Достатньо переконати населення, що саме нинішня влада забезпечує неухильне поліпшення умов життя, а будь-які зміни призведуть до хаосу та злиднів.

За часів Володимира Путіна Росія пережила довгий, майже безперервний період економічного успіху, і ніколи раніше пересічні росіяни не мали такого високого рівня життя, як у 2014 році. Стабільність і значне поліпшення економічного добробуту були, звичайно, аргументами, які наводили прихильники Путіна, коли я брав у них інтерв’ю для цієї книги.

Проте різке падіння цін на нафту на світових ринках у поєднанні з прямими і непрямими витратами через агресію Росії в Криму та на сході України призвело до того, що росіянам у 2015 році вперше за період правління Володимира Путіна довелося зазнати серйозного зниження своїх реальних доходів.

Безладні 1990-ті роки, як і раніше, залишаються засобом залякування, який Кремль використовує для втихомирення людей, але центр уваги змінився. Влада, замість економічного прогресу та поліпшення умов життя для більшості росіян, зараз хоче знайти підставу для своєї легітимності у відновленні величі Росії та статусу країни як світової супердержави.

Крім жалюгідного стану економіки 1990-х років, саме національне приниження Росії після розпаду Радянського Союзу було травмою, яку багато хто з прихильників Путіна згадував, коли я брав у них інтерв’ю. І протягом усього свого перебування при владі, починаючи з блискавичного візиту до Чечні на військовому літаку-винищувачі 1 січня 2000 року, Володимир Путін використовував військові дії та агресивну риторику, щоб зміцнити свою популярність – до цього часу з хорошим успіхом.

Проте величезна хвиля ентузіазму, яку правителі Росії підняли анексією Криму, стала швидко спадати. На громадські святкування третьої річниці приєднання Криму в березні 2017 року в Москві учасників заманювали, обіцяючи грошові премії. Це ніби карикатура на ширшу картину – доки є гроші в кишенях громадян, правителі залишаються популярними. Путін далі правитиме, але коли бракуватиме грошей, йому потрібно буде використовувати більше брехні та насильства, щоб зберегти владу. Таким бачиться прогноз на найближчі декілька років – якщо нічого не станеться непередбаченого”.

Прочитати книжку можна в форматі PDF або EPUB.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь